Independența energetică a României, prioritatea ZERO!
După o lungă perioadă în care doar s-a vorbit despre independența energetică a României dar toată lumea s-a mulțumit doar cu vorbit discuții văzându-și mai departe de interese (căci dulce ca mierea pare să fie dolarul altuia dacă imporți curent electric…), după ce, sub ochiul atent al ministrului Energiei, s-au închis capacități de producție a energiei electrice și s-au făcut plafonări de prețuri aiuritoare, a trebuit să vină PSD-ul la guvernare și războiul la granițe ca să se miște și românu’ nostru – ca de obicei, încetișor și abia în al doisprezecelea ceas, când e cu apa la gură… E bine și mai târziu decât niciodată. Tot ce trebuie acum e să se miște lucrurile mai repejor și mai profesionist, că n-avem decât o viață și aia scurtă…
În această direcție, de câștigare a independenței energetice, dorește și șeful pesediștilor gorjeni, deputatul Mihai Weber, să se acționeze, intens și concertat:
„Actualul context, în care TOATE țările Europei caută soluții de producere a energiei din surse interne care să le asigure independență din acest punct de vedere, face ca și România să își reconsidere poziția față de producătorii tradiționali de energie. Țări precum Germania sau Italia au reluat producția de energie pe bază de cărbune, iar România trebuie să urmeze aceste exemple.
Din fericire, țara noastră are suficiente resurse pentru a spera la independența energetică, însă acest lucru nu se poate realiza bătând din palme. Este nevoie de IMPLICARE din partea tuturor factorilor de decizie.
Nu degeaba statele UE revin la energia pe bază de cărbune. Este cea mai SIGURĂ energie pentru că nu depinde de niciun factor extern, precum situația meteo. Prin Complexul Energetic Oltenia, România are asigurată o cantitate impresionantă de energie pentru o perioadă de aproape 20 de ani. C.E. Oltenia poate acoperii până la 30% din necesarul de energie de la nivel național, așadar putem vorbi de un producător de energie care poate oferi stabilitate și siguranță sistemului național. Iarna 2015-2016 este cel mai bun exemplu pentru a convinge decidenții că CEO NU TREBUIE să dispară. Compania din Gorj a salvat o tară de la îngheț, când niciun alt producător nu putea livra din cauza vremii, iar asta spune TOT.
Însă, pentru a fi menținut în piață, Complexul Oltenia are nevoie de o serie de măsuri URGENTE, precum:
– renegocierea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia
– urgentarea HG-urilor de scoatere din fondul forestier a terenurilor (inițiate si blocate) din cariere;
– trecerea urgenta la descoperta fronturilor de lucru în cariere;
– demarare HG-urilor de expropriere a terenurilor pe mai multe fronturi de lucru;
– alocarea URGENTĂ de fonduri pentru recondiționarea utilajelor din cariere.
Foarte IMPORTANTĂ, pentru a menține producătorii în sistem de mix energetic, este finalizarea lucrărilor de investiții de la hidrocentralele de pe râurile Jiu și Răstolița, realizate în proporție de peste 90%.
La acest moment, varianta energiei produse pe gaz, ca alternativă mai puțin poluantă la cărbune, nu mai este viabilă din mai multe motive. Pe de o parte, gazul a înregistrat o creștere a prețului neanticipată de specialiști, iar pe de altă parte, Europa se confruntă cu o criză de gaz fără precedent în ultimii 30 de ani, ca urmare a conflictului din Ucraina.
În acest context, luând în considerare și faptul că rezervele de gaz de care dispune țara noastră trebuie îndreptate către consumatorii casnici și industriali, cărbunele este cea mai sigură soluție de producere a energiei.”, postează deputatul Weber pe pagina sa de socializare.