Lumeşti

SĂRBĂTOARE CÂMPENEASCĂ LA CEPLEA – GORJ

Anual, pe data de 30 August, cetățenii din Comuna Plopșoru și din localitățile limitrofe, vin la sărbătoarea câmpenească organizată de Primăria Plopșoru, cu ocazia zilei de Sfântul Alexandru. În urmă cu vreo 80 de ani, boierul Alexandru Calotescu-Neicu, a susținut financiar, restaurarea și consolidarea bisericii din satul Cursaru, zonă în care Calotescu își avea o parte din moșii. Acolo a luat ființă și sărbătoarea cu hramul de Sfântul Alexandru, după numele boierului. Spațiul fiind unul insuficient, a fost necesară mutarea desfășurării nedeii, in satul Broșteni, lângă conacul boierului, loc 

unde s-a ținut mulți ani. De câțiva ani, nedeia se desfășoară pe câmpia de lângă biserica-monument istoric, ce poartă hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena, din satul Ceplea. Această biserică-monument, care devenise o ruină, 

a fost inclusă într-un program de restaurare, prin implicarea insistențele actualului primar al Comunei Plopșoru, Petre Grigorie. Acum, biserica arată foarte frumos, iar oamenii din apropiere se bucură că nu mai bat cale lungă până la Cursaru sau Izvoarele, pentru a merge la slujba creștinească sau la alte rânduieli bisericești. Primarul Petre Grigorie este prezent anual la această sărbătoare, schimbând vorbe și impresii cu oamenii care îi mulțumesc pentru faptul că le-a luat drumul din picioare, pe care îl băteau de peste o jumătate de veac.

Drumul care taie câmpia de lângă biserică merge către o fântână frumos amenajată, unde cetățenii din satul Ceplea merg cu ocazia unor anumite rânduieli sau ocazional, când urcă spre pădure, acolo unde s-au descoperit și vestigiile unui lăcaș de cult dacic.

One thought on “SĂRBĂTOARE CÂMPENEASCĂ LA CEPLEA – GORJ

  • Da domnule Primar dar hramul e al bisericii de la CURSARU,de ce nu se ține ndeia în satul CURSARU.spatiu ar fii dar nu este voință,dar la Izvoare este zona celor cu multi bani si aroganță maximă.

Comentariile sunt închise.