Actualitate

Apa dintr-un pârâu a refulat din nou peste 40 ha de terenuri agricole

După ce anul trecut imaginile cu inundaţiile de la Băbeni – Vâlcea au devenit virale, impresionând o ţară întreagă, fenomenul este pe cale să se repete.
Sâmbătă după-amiaza, apele unui pârâu care se revarsă în Olt, au refulat printre deschizăturile lăsate în zidul de sprijin pentru scurgerea apelor infiltrate (barbacane), inundând terenurile agricole ale unei localităţi componente oraşului Băbeni, din judeţul Vâlcea. Apa a pus stăpânire pe 40 de hectare şi o gospodărie, ameninţând încă 10 gospodării din apropiere.
„În oraşul Băbeni, sat Răioasa, din cauza debitului mare de pe pârâul Stăncălău, apa a refulat prin barbacane, inundând terenul agricol din apropiere, o gospodărie şi punând în pericol alte 10 gospodării.
În prezent, s-a remediat problema pe pârâul Stăncălău şi se intervine pentru evacuarea apei din gospodăria inundată şi de pe terenul agricol – circa 40 de hectare. Pentru a proteja celelalte gospodării, intervin ISU, ABA Olt, SVSU”, a transmis şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, lt. col. Dan Pascaru.
Situaţia este asemănătoare cu cea din vara trecută, când apele pârâului Stăncălău au inundat aceeaşi zonă, sute de persoane fiind evacuate sau autoevacuându-se la acea vreme, în urma precipitaţiilor care au căzut în luna iulie.
Din cauza debitelor crescute, s-au produs breşe într-un dig de apărare, la confluenţa pârâurilor Stăncălău şi Bistriţa, iar apa scursă a inundat, atunci ca şi acum, zona joasă de la periferia oraşului Băbeni. Din păcate, astfel de evenimente se produc ori de câte ori sunt precipitaţii abundente, de ani de zile. Numai anul trecut au avut loc patru inundaţii.
Anul trecut, localnicii susţineau că autorităţile nu refac digurile dintr-un motiv ce ţine de discriminarea etnică: „Pentru că ne consideră ţigani, Primăria nu face nimic în Valea Mare”, declarau localnicii.
La ultimul şi cel mai mare dintre incidente, la faţa locului au venit ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş şi secretarul de stat Raed Arafat, situaţia fiind imortalizată cu ajutorul unei drone.

Sursa: http://ziare.eclub.ro