Actualitate

Alte trei localităţi din Olt, sub supraveghere din cauza pestei

DSVSA a instituit zonă de supraveghere în alte trei localităţi din judeţul Olt, după ce în judeţul vecin, Teleorman, numărul cazurilor confirmate de pestă a ajuns la patru. Sătenii din zona de atenţie au început să sacrifice animalele.
Zona de supraveghere s-a extins în Olt şi la localităţile Văleni, Mihăeşti şi Seaca, aflate în vecinătate, după ce în localitatea Scrioaştea din Teleorman au fost depistate două focare de pestă, în două sate ale comunei. Medicii veterinari vor verifica exploataţiile, în total 486 de gospodării, aproximativ 1.800 de porci.
În zonele aflate sub supraveghere, cinci localităţi stabilite în cursul săptămânii trecute şi alte trei după depistarea noilor focare din Teleorman, oamenii nu mai pot să scoată animalele din exploataţie, dar nici produsele rezultate. Pentru cei care încalcă această interdicţie există amenzi între 6.000 şi 12.000 lei, în timp ce favorizarea răspândirii bolii este faptă penală şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal.
Conform legislaţiei, fermierii au obligaţia să anunţe orice caz de boală a animalului din gospodărie, dar şi sacrificarea sau mortalitatea.
Şi în ultimele trei localităţi în care s-a dispus supravegherea poliţiştii şi jandarmii verifică să se respecte măsurile impuse de veterinari. Lumea este, însă, speriată, se-ntreabă cum e mai bine, să-şi sacrifice animalele, sau să aştepte, poate îi ocoleşte năpasta. Ce nu s-a făcut, în schimb, o spun şi alţi locuitori ai comunei, dar o recunoaşte şi primarul, este o informare pe înţelesul tuturor, eventual din casă-n casă, astfel încât oamenii să recunoască boala dacă apare la porcii din gospodărie, sau să ştie cum pot feri exploataţia de pestă. Directorul DSVSA a afirmat că medicii concesionari se ocupă de informare, iar pliante cu manifestările de boală şi măsurile de prevenire au ajuns în tot judeţul încă din iunie.

Sursa: http://ziare.eclub.ro