Actualitate

A doua zi de grevă la Caracal

Aproape 200 de muncitori de la Astra Rail Caracal s-au strâns din nou, luni, 13 mai 2019, în curtea fabricii şi refuză să înceapă lucrul, aflându-se în a doua zi de grevă.
Protestele continuă la Astra Rail din Caracal, după ce vineri, 10 mai 2019, muncitorii din schimbul de dimineaţă au încetat lucrul spontan şi au ieşit în faţa fabricii, nemulţumiţi de salariile mici. La fel s-a întâmplat şi în schimbul de după-amiază, iar în zilele de sâmbătă şi duminică, deşi în mod normal se lucra, au refuzat să mai vină la lucru. „Nu începem lucrul până când nu primim veşti de la cei trimişi la Arad, să negocieze. La 10:00 intră la negocieri, cerem creşterea salariului cu 30-40%”, a declarat Ionuţ Titu, unul dintre angajaţi. Nemulţumiţi de situaţia în care se află, lucrătorii fabricii din Caracal, parte a grupului Astra Rail alături de Fabricile din Arad şi Drobeta-Turnu Severin, au schimbat, vineri, şi liderul sindicatului, urmând să se finalizeze procedurile şi în documente. Muncitorii spun că pleacă acasă cu cele mai mici salarii, deşi lucrează în industria grea. Au salarii brute de puţin peste 2.000 lei şi nu încasează, net, mai mult de 1.300 lei. S-a ajuns chiar în situaţia în care angajaţii noi să fie, de multe ori, aduşi pe salarii mai mari decât cele oferite celor cu vechime în fabrică. „La noi cresc salariile când creşte salariul minim, atât”, se plâng muncitorii.
Noul lider ales vineri, Grigore Sebeş, a declarat că la negocieri, pentru că încă nu s-a perfectat schimbarea conducerii sindicatului şi în acte, muncitorii caracaleni vor fi reprezentaţi tot de vechea conducere sindicală, mandatată să nu accepte o ofertă mai mică de 30% creştere salarială. În fabrica din Caracal lucrează aproximativ 400 muncitori, angajaţi, spun aceştia, pe salarii foarte mici, mai mici decât ale colegilor din Arad, unde de asemenea se protestează de câteva zile. Contactat telefonic, directorul fabricii din Caracal, Cristian Dragomir, a confirmat că muncitorii sunt în grevă, însă s-ar fi oprit lucrul „parţial”. „Nu vă pot da mai multe detalii, am să vă rog să luaţi legătura cu conducerea de la Arad. La Arad se vor purta negocierile”, a declarat Dragomir.

Sursa: http://ziare.eclub.ro