Politic

Proiect PSD: STOP privatizării companiilor statului!

Senatorii PSD de Gorj Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza s-au raliat altor senatori pentru promovarea unui proiect legislativ care privește unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică.
Propunerea a trecut, în plenul senatului primind acceptul a 80 de senatori. Cum era de prevăzut, doar PNL și USR au fost împotrivă, iar senatorii PMP s-au abținut de la vot.
Senatorul Cârciumaru dă detalii cu privire la această inițiativă legislativă:
„Conform proiectului nostru, se interzice, pe o perioadă de doi ani, înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la oricare societate la care statul român are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Această prevedere nu se aplică însă și operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat deja.
În schimb, statul român poate dobândi, prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile: producția și comercializarea de medicamente, industria alimentară, agricultură, silvicultură, exploatarea forestieră, energie, resurse minerale, transport, telecominicaţii. Dobândirea de participații de către stat se face cu respectarea dispozițiilor privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea.
Declararea stării de urgență, determinată de epidemia COVID-19, a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații.
În aceste condiții, pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență.
De aceea, este necesar ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai îndelungată, de siguranță. Bineînțeles, în măsura în care se apreciază că efectele negative au încetat, ori că înstrăinarea participațiilor statului ar fi benefică protecției intereselor naționale în economie. Această perioadă de doi ani va permite și măsuri prin care statul să-și reevalueze portofoliul de participații, să efectueze investiții și să-și eficientizeze prezența în acționariatul operatorilor economici care funcționează în sectoarele de interes economic strategic”, a mai menționat senatorul Cârciumaru, pe pagina sa de Facebook.