Politic

Interpelare senatorului PSD de Gorj Cristinel Rujan adresată ministrului Energiei

Deși proaspăt pe funcția de senator, gorjeanul Cristinel Rujan dă dovadă că este unul dintre cei care au multe de spus și de lămurit în politica românească. Pentru cine i-a urmărit (deocamdată) scurta perioadă scursă de la depunerea jurământului față de țară și popor, este ușor de observat că domnul senator Rujan este unul dintre parlamentarii activi, bătăioși, așa cum toți cei care au votat PSD-ul și-ar dori să le fie reprezentanții. Pentru că, din păcate, mulți dintre aleșii electoratului pesedist au un talent de a tăcea fix pe placul actualei puteri și deloc pe placul celor care i-au trimis în parlament exact ca să fie combativi și să reprezinte cu cinste valorile stângii democratice. Din păcate, e prea târziu ca electoratul să mai poată îndrepta ceva în opțiunile proprii. Partea proastă cu păcălitul e că ulciorul nu merge de multe ori la apă…
După cum spuneam, senatorul Rujan este un combativ. Iar o probă în acest sens o reprezintă și interpelarea sa adresată ministrului Economiei. Ministru despre care am auzit pe cineva chiar că regretă faptul că e oltean, da’ acest e un „răutăcism” pe care – nu-i așa? – îl dezavuăm cu toții… Dar să vedem ce l-a întrebat senatorul gorjean pe ministrul severinean:
Anunțul Comisiei Europene, conform căruia «planul de restructurare, în forma sa actuală, nu corespunde cerințelor de bază ale Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate», pune, din păcate, viitorul CE Oltenia în pericol, iar soarta a zeci de mii de oameni care depind de activitatea acestei companii devine incertă.
Anul trecut, gorjenii au fost asigurați de actuala guvernare că Planul de Restructurare este bine întocmit și că sigur acest plan va fi aprobat de către Comisia Europeană. Comisia Europeană contrazice optimismul afișat de autoritățile române și consideră că acest plan, ținut foarte mult timp secret, are probleme, soluțiile prevăzute în cadrul său fiind identificate ca incorecte.
În acest context, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
🔴 Există o strategie pregătită pentru situația respingerii acestui Plan de Restructurare? În condițiile în care această situație (a respingerii Planului de Restructurare) a fost vehiculată încă de anul trecut!
🔴 Există intenția, la nivelul ministerului, de renegociere a condițiilor și etapelor de renunțare la energia pe cărbune în termeni mai favorabili României, și în condiții financiare similare cu cele acordate altor țări din Uniunea Europeană? (Companii din Germania, precum RWE sau EPH primesc 4,35 miliarde euro despăgubiri, 4,8 miliarde de euro pentru personal și alte 40 miliarde de euro ca ajutor structural). În timp ce României i se promite prin Fondul de Tranziție Justă o sumă de 2,139 miliarde euro, bani care ar trebui alocați pentru 6 județe.
🔴 De ce nu a fost luată în calcul prelungirea termenului de rambursare a ajutorului de stat, ținându-se cont și de contextul pandemic?
🔴 Care este soluția gândită de Guvern pentru achiziționarea certificatelor CO2?
🔴 Cine va deconta lipsa de profesionalism în elaborarea Planului de Restructurare? Lipsa de profesionalism în elaborarea acestui Plan de Restructurare (subliniată și de Comisia Europeană) poate duce la falimentul unei companii care contribuie decisiv la asigurarea siguranței energetice a României.
Vă mulțumesc!
Senator PSD
ION CRISTINEL RUJAN

Sincer, dacă ar fi fost după mine, mai degrabă l-aș fi întrebat pe ministrul Energiei ce SOLUȚII a găsit ca să păstrăm și mineritul și să nici nu mai plătim certificatele alea de carbon! Soluții sunt, și mai mult de una, însă trebuie ba să vrei, ba să te ducă mintea, ba să-ți miști nițel fizicul ca să stai de vorbă cu ADEVĂRAȚII specialiști, nu doar cu cei 15.000 rămași moștenire de la vechea CDR… Din păcate, asta degenerează-n MUNCĂ, și actuala putere pare a avea alergie la acest cuvânt – dovadă fiind și faptul că a ales ca să conducă ministerul cu acest nume de către doamna Turcan…