CulturalGeneral

Bustuchin – comuna cu două mari festivaluri de folclor

Comuna Bustuchin este renumită nu numai în județul Gorj, ci în toată țara și în întreaga lume prin câțiva cetățeni de mare valoare. În Gorj, comuna Bustuchin este renumită prin valoarea de edil a primarului Ion Ciocea, un om care a dovedit mari calități de gospodar, făcând din Bustuchin una dintre cele mai frumoase și prospere comune din județul Gorj.
La sugestia profesorului doctor Ștefan Popescu, comuna Bustuchin găzduiește anual Festivalul național de folclor „Iustina Băluțeanu”. De asemenea, tot în renumita comună gorjeană se desfășoară festivalul internațional de folclor care poartă numele marelui maestru al instrumentelor de suflat convenționale și neconvenționale, Ștefan Popescu. Astfel, se poate spune că Bustuchinul este o așezare cunoscută pe multe meridiane ale lumii, prin reputația maestrului Ștefan Popescu.
La festivalul de anul trecut, a onorat cu prezența și geniul mondial al naiului, marele maestru Gheorghe Zamfir. De aici rezultă și valoarea pe care o are gorjeanul nostru, profesor doctor Ștefan Popescu, fiind onorat de o asemenea ilustră prezență.
Împreună cu fiul său, profesorul Ciprian Popescu, „păstoresc” cea mai mare clasă de instrumentiști suflători din România (peste 100 de cursanți) la Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși” din Tg. Jiu, al cărei director a fost. Totodată, marele artist prof. dr. Ștefan Popescu este și profesor universitar la catedra de caval a Universității „Valahia” din Târgoviște. Omul-orchestră Ștefan Popescu cântă la peste 30 de instrumente, majoritatea născocite de mâinile sale măiestre.
Tradiția muzicală a familiei Popescu este dusă mai departe nu doar de fiul său, Ciprian, ci și de nepotul său, Zian Popescu, în vârstă de numai 8 ani. Nepotul ia lecții și de la tatăl său, Ciprian, dar și de la bunicul Ștefan Popescu, știind deja să interpreteze la fluier câteva melodii, printre care „Primirea” și „Sanie cu zurgălăi”. O frumoasă tradiție izvorâtă din sufletul și spiritul unei frumoase familii.
Foarte multe generații de muzicanți au fost formate de acest om genial al muzicii populare gorjenești și nu numai, a cărui activitate de-a lungul anilor a făcut cinste familiei sale, comunei Bustuchin – al cărei cetățean de onoare este -, cât și României, fiind aplaudat frenetic pe multe scene ale lumii.
„Informația Olteniei” vă va ține în continuare la curent cu noutăți din activitățile marelui maestru al folclorului, Ștefan Popescu, cât și despre apreciata sa familie de muzicieni.