Actualitate

Părinţii unor elevi nevoiaşi de la două şcoli din Vâlcea nu mai acceptă programul prin care copiii primeau o masă caldă

Aproximativ 100 de copii de la două şcoli dintr-o comună din Vâlcea nu mai primesc o masă caldă gratis fiindcă părinţii au renunţat la un program prin care se oferea această facilitate. Reprezentanţii fundaţiei prin care se derulează proiectul „Pâine şi mâine”, în mai multe judeţe, recunosc că este vorba de un caz singular şi nu-şi explică gestul părinţilor.
Fundaţia World Vision Romania oferă unor copii proveniţi din zone defavorizate ale României o masă caldă. Acest lucru se întâmplă zilnic, în timpul şcolii, iar în timpul vacanţei elevii se bucură de un pachet cu alimente de bază şi de alte activitităţi cultural – educative. Prin programul „Pâine şi mâine” primesc ajutor 2.500 de copii nevoiaşi din trei judeţe ale ţării, proveniţi din comunităţi defavorizate. Printre miile de beneficiari se numără şi 470 de elevi de la 10 şcoli primare din mediul rural, din judeţul Vâlcea. Zi de zi, în timpul şcolii, aceştia se bucură de două feluri de mâncare şi desert, care sunt asigurate de mai mulţi sponsori, prin fundaţia World Vision România. Iar după masă, elevii rămân la şcoală şi-şi facă temele.
Anul trecut au fost şi mai mulţi beneficiari, peste 550, doar că, între timp, din motive neştiute, două şcoli au refuzat să mai facă parte din program. Situaţia a fost semnalată chiar de către primarul localităţii.
În Frânceşti, una din localităţile în care se derulează proiectul „Pâine şi mâine”, în Vâlcea, cu doar un an în urmă, copiii din trei şcoli beneficiau de acest program. Anul acesta a rămas doar o unitate şcolară în program, deşi este vorba despre copii nevoiaşi care „nu mâncau acasă ce mâncau la şcoală”.
Situaţia este cel puţin bizară – o recunoaşte chiar primarul Daniel Paraschiv: „Anul trecut, trei unităţi şcolare au beneficiat, în urma parteneriatului, de o masă caldă pentru copii. Doar că anul acesta, două dintre ele au renunţat. Am rămas în program cu o şcoală din trei: şcoala din Mănăileşti – Genuneni. Nu ştiu să vă spun concret motivul. Cert este că domnii profesori s-au răzgândit şi au convins şi părinţii să nu mai fie de acord. Acolo, cadrele didactice au pretextat că nu mai vor părinţii. I-au convins şi au strâns semnături”, explică şeful administraţiei locale.
Primarul adaugă: „Ştiţi ce am constatat cât timp au beneficiat de acest program: copiii au început să prindă culoare în obraji! Nu mâncau acasă ce mâncau la şcoală! Mare păcat, mai ales că într-unul dintre sate, cel din Dezrobiţi, chiar este o situaţie mai dificilă, acolo sunt copii mai amărâţi”.
Cu toate acestea, primarul crede că vina aparţine nu părinţilor, ci cadrelor didactice cărora nu le-ar fi convenit că trebuie să rămână peste program, cât timp micuţii serveau masa şi apoi să-şi facă temele: „Toată lumea vrea bani, cât mai mulţi. De copii, nu interesează pe nimeni. Lor nu le pasă decât să li se deconteze naveta la timp, că altfel toată lumea ia foc. Deşi unui angajat din Primărie nu pot să-i decontez. Am fost de acord şi cu lucrul ăsta, când erau salariile mici. Dar să ne fie cu iertare…”

„Scuza oficială a fost că nu mai vor părinţii, i-au convins şi au strâns semnături”

„Mare păcat, că am făcut eforturi mari ca să aducem acest proiect în Frânceşti, că fosta conducere a şcolii nu era de acord. Şi am început cu întârziere, pe ultima sută de metri, cât pe ce să plece, că sunt atâţia alţii care ar vrea să fie incluşi… Suntem la capitolul frustrări personale. Nici eu nu-i înţeleg. Era atât de simplu, venea firma de catering cu 10 minute înainte, cu mâncarea în caserolă, nimeni nu stătea să pună în farfurii sau altceva… Scuza oficială a fost că nu mai vor părinţii”, a mai spus primarul Daniel Paraschiv. După masă, copiii ieşeau în curte, iar următoarele două ore erau ajutaţi de profesori să-şi facă temele. Meniurile se fac împreună cu copiii, ce vor ei să mănânce, tocmai în ideea de a-i atrage să vină la şcoală.

Unul din opt copii se culcă flămând, iar unul din doi, din mediul rural, trăieşte în pragul sărăciei

Corina Iordănescu, reprezentant World Vision România, a recunoscut că situaţia din Frânceşti – Vâlcea este singulară, în contextul în care „alte şcoli şi localităţi ne roagă să venim”. „Programul a demarat în urmă cu trei ani printr-un proiect pilot şi, dacă a avut succes, l-am dezvoltat. Sunt comunităţi în care, fără această masă caldă, pe care noi o oferim zilnic, copiii n-ar fi avut cum să vină la şcoală. Conform unui studiu realizat de World Vision România unul din opt copii se culcă flămând. Iar unul din doi copii, din mediul rural, trăieşte în pragul sărăciei“.
Programul „Pâine şi mâine” presupune asigurarea unei mese calde şi asigurarea ajutorului pentru teme. „Noi angajăm pedagogi sociali, aşa îi numim, dar este vorba tot despre cadrele didactice sau nu, dar care au experienţă cu copiii, pentru a-i ajuta să-şi facă temele. Practic ei se duc acasă mâncaţi, cu temele făcute, şi nu mai trebuie să se gândească la ce mai au de făcut pentru şcoală. Pentru că sunt mulţi copii pe care acasă nu are cine să-i ajute, fie pentru că părinţii nu pot, fie sunt plecaţi în străinătate, iar micuţii sunt lăsaţi în seama bunicilor ori a altor rude. Cu această ocazie, realizează şi un progres pe partea educaţională. Şi pentru că au şi masa asigurată, nici nu mai absentează, prevenim astfel şi abandonul şcolar”, mai spune Corina Iordănescu.

„Şcoala de vară” pentru copii şi „Şcoala părinţilor”

Proiectul nu se limitează doar la timpul în care copiii merg la şcoală: „Pe perioada verii derulăm „Şcoala de vară”, unde copiii participă săptămânal la tot felul de activităţi educative şi culturale, inclusiv de dezvoltare psiho-emoţională. Anul trecut, cu ajutorul donatorilor, i-am dus la parcurile acvatice. Inclusiv părinţii participă la sesiuni de educaţie parentală, în cadrul „Şcolii părinţilor”. Şi pentru că în această perioadă nu servesc masa de prânz, primesc în schimb un pachet cu alimente de bază, în aşa fel încât părinţii să le facă un meniu cât mai bogat şi mai adecvat perioadei pe timpul verii, ca să nu sufere de foame. Cu atât mai mult cu cât am înţeles că anul acesta nu s-a venit în completare cu programul „Cornul şi laptele” al Guvernului”, mai arată reprezentanta World Vision.

„Probabil că acolo nu le-a convenit plata salarială, dar nu putem să le oferim altceva”

Legat de retragere Corina Iordănescu spune: „Solicitarea de a renunţa la program a venit din partea şcolilor. Noi avem în scris de la dânşii de la şcoală cum că se retrag”.
Tot reprezentanta World Vision na explicat şi problema cadrele didactice: „sunt plătite pe perioada celor două ore cât stau cu copii. Sunt situaţii şi situaţii. Probabil că acolo nu le-a convenit plata salarială, dar nu putem să le oferim altceva. Nu putem să vă spunem despre ce sume este vorba, pentru că salariul este confidenţial. Dar, era un plus şi pentru profesori, fiindcă sunt proiecte ale altor fundaţii unde se face totul pe bază de voluntariat, unde oamenii se duc şi fără bani, la modul sincer, din dragoste pentru copii, ca să-i dezvolte şi să-i deschidă cumva spre viitor“.

„Colegii mei din Vâlcea au încercat să discute, nu am fi dorit să ieşim de acolo”

Pe de altă parte, nu exclude ipoteza ca părinţii să-şi fi îmbunătăţit situaţia financiară: „Ce este drept, cadrele didactice trebuie să stea şi după şcoală, în plus mai trebuie să întocmească şi nişte situaţii, că noi nu putem lucra numai pe vorbe. Pentru că mie, dacă-mi vine un control, eu trebuie să am un program, un orar, o frecvenţă, un raport, cu cine a servit masa, câte meniuri am comandat în fiecare zi. Posibil să-i deranjeze pe unii. Colegii mei din Vâlcea au încercat să discute, să găsească soluţii, dar se pare că n-am găsit o cale de mijloc. Nouă ne pare rău pentru copii. Nu am fi dorit să ieşim de acolo, din Frânceşti”, mai spune Corina Iordănescu.
Activitatea în sine implică nişte costuri destul de ridicate legate de asigurarea mesei calde şi a plăţii profesorilor, motiv pentru care trebuie căutate surse de finanţare în permanenţă. De aceea, nici nu se poate jongla cu aceste fonduri, mai aflăm când încercăm să ne lămurim dacă profesorii şi-au dorit să obţină venituri mai mari din această activitate, aşa cum a susţinut primarul localităţii, Daniel Paraschiv.
„Nu este uşor să derulăm acest proiect, având în vedere că finanţarea nu o primim de la stat şi trebuie să facem cumva rost de ea, cu ajutorul sponsorilor noştri”, ne mai spune Corina Iordănescu.

100 de copii au rămas fără o masă caldă gratis şi ajutor la teme

În Frânceşti – Vâlcea sunt doar trei şcoli cu clasele I – VIII şi patru grădiniţe la care merg 420 de copii. Pentru că de la an la an numărul copiilor scade, şeful administraţiei locale, Daniel Paraschiv, se declară convins că în următorii ani o parte din unităţile şcolare se vor închide. Printre ele una din cele care au renunţat şa program deja. Iar cealaltă este singura la care copiii mai beneficiază de o masă caldă. Pe viitor, şcolile se vor comasa, mai spune edilul.
Din acest motiv nu s-a mai investit în clădirile şcolilor de ani de zile. Vorbim despre şcoli în care încă mai întâlnim WC-ul în fundul curţii şi apă la puţ, la fel ca pe vremea bunicilor.
În acest moment, aproximativ 100 de elevi din această comună nu mai primesc o masă cladă şi ajutor la teme, din acest an şcolar, „graţie” părinţilor şi dascălilor.
Reprezentanţii celor două şcoli implicate nu au putut fi contactaţi telefonic pentru a exprima un punct de vedere.

Sursa: http://ziare.eclub.ro