Topuri

Cum să faci cu 500.000 de dolari un motor de rachetă?

La sfârşitul săptămânii. trecute într-o comună din Vâlcea. Dumitru Popescu, un român originar din judeţ dar care locuieşte de mai mulţi ani în Statele Unite, a prezentat prototipul unui motor numit „liniar aerospike”, despre care spune că este o creaţie adusă în acest stadiu în premieră mondială. Specialist în inginerie aerospaţială, Dumitru Popescu conduce în Statele Unite un proiect numit ARCA Space Corporation, o corporaţie americană aerospaţială care construieşte rachete spaţiale şi aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spaţiului, înfiinţată în 2014.
Proiectul făcut public la Vâlcea este un parteneriat între compania din SUA şi un ONG intitulat tot ARCA (Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică), înfiinţat la Vâlcea în 1999 de către Dumitru Popescu şi alţi câţiva pasionaţi de rachete şi aeronautică. Prototipul motorului liniar, care urmează să fie montat pe o rachetă intitulată Demonstrator 3, s-a construit la Vâlcea în doar o lună de zile, după ce s-a lucrat la proiect timp de doi ani. Ar fi „prima rachetă care atinge orbita într-o singură treaptă”. Prezentarea prototipului a avut loc în cadrul Zilei Porţilor Deschise ARCA România, alături de standul şi echipamentul de testare ale Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA).
Motorul va fi testat luna aceasta şi lansat până la finele acestui an pe o rachetă suborbitală balistică, Demonstrator 3, ce încorporează tehnologia utilizată pe HAAS, prima rachetă românească proiectată să transporte sateliţi în spaţiul cosmic. O reuşită ar deschide drumul pentru vehicule mai eficiente şi ieftine pentru zborul în Cosmos.

Sursa: http://ziare.eclub.ro