Social

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități sărbătorită la Centrul „Christian” din Târgu-Jiu

Domnul Daniel Andrei, șeful Centrului de zi, „Christian”, din Târgu-Jiu, ne-a trimis un comunicat de presă, prin care redă foarte frumos și sensibil legătura sufletească și umană care ar trebui să fie între oamenii fără problem de handicap și persoanele care au avut neșansa de a se naște sau a dobândi dizabilități.

Comunicat de presă

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, este organizată anual la 3 decembrie fiind proclamată de către Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 1992. Această zi urmărește promovarea și implementarea programelor destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru persoanele cu dizabilități.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate.

Persoanele cu dizabilități, sunt pe de o parte beneficiari ai serviciilor sociale din comunitățile lor iar pe de altă parte chiar promotori ai schimbării accelerând procesul de dezvoltare incluzivă pentru o societate deschisă pentru toți. Acesta este și unul din obiectivele Centrului de Zi „Christian”  care prin activitățile desfășurate vine în sprijinul beneficiarilor oferind o multitudine de oportunități psihosociale iar pentru comunitate este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate, pentru a diminua sentimentul de izolare participând astfel activ la viața colectivă.

Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia prin Centrul de zi „Christian” pentru persoanele adulte cu dizabilități a marcat această zi cu scopul a promova înțelegerea problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea suportului pentru demnitatea, bunăstarea și drepturile acestei categorii de persoane.

Astăzi, la Centrul de zi Christian a avut loc:

  • Lansarea de carte, „Poezii la telefon”, de Alexandru Ionică, persoană cu dizabilitate și voluntar al centrului;
  • Activități sportive – tenis de masă, baschet etc.

Activitățile mai sus menționate au fost desfășurate în prezenta domnului Marcel Romanescu – primarul Municipiului Târgu-Jiu și a Doamnei Toader Alina – Director executiv al Direcției Publice de Protecție Socială.

Am dorit ca prin activitățile organizate în cadrul Centrului de zi Christian de astăzi să aducem în atenția opiniei publice nevoia persoanei cu dizabilități de a fi parte integranta a comunității în care locuiește.  Astfel facem apel la solidaritatea fiecăruia de a se alătura nouă prin manifestarea empatiei și bunăvoinței de a veni în sprijinul celor care de multe ori au nevoie de încurajare.

Cu mulțumiri,

Daniel Andrei,

Șef centru