Social

„Suntem într-un stat cretin”

Luni a fost Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap, iar în toate agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din ţară au avut loc burse pentru ca această categorie să se integreze mai uşor în muncă. În Târgu-Jiu, peste 30 de persoane cu dizabilităţi au venit la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, pentru a-şi găsi un loc de muncă, însă multe multe dintre acestea au plecat dezamăgite. Este şi cazul lui Robert Gavrilescu, persoană aflată în scaunul cu rotile, care beneficiază de o pensie de boală. Acesta nu s-a putut angaja, pentru că şi-ar fi pierdut dreptul la pensie. El consideră că se face o discriminare în rândul persoanelor cu dizabilităţi, pentru că cei care sunt încadraţi la gradul III şi suferă de un handicap uşor, dar şi nevăzătorii pot să cumuleze pensia cu salariul. Robert cânta cu orga la diferite evenimente, dar a decis să renunţe de teamă să nu-şi piardă pensia de 640 de lei pe care o primeşte. El a postat pe pagina sa de Facebook impresiile de la această acţiune:
„Mi-au zis de cum am intrat că sunt cu pensie de invaliditate gradul I şi nu am dreptul la angajare. Umilinţă mai mare ca în ţara asta, să te cheme să te angajezi în România şi să nu poţi lucra, pentru că eşti pus la colţ. (…) Erau posturi de validare date, contabil, vulcanizator. Imaginaţi-vă o persoană cu handicap care să schimbe roţile. Nu ştiu cum o persoană cu handicap să poată facă acest lucru. (…) Suntem într-un stat cretin, absolut dus de acasă, chestii organizate fără cap. (…) Ne chemaţi la muncă şi nu putem munci”.
La Bursa locurilor de muncă pentru persoane cu handicap din Gorj au participa nouă angajatori care au oferit 47 de locuri de muncă. Din fericire, o persoană a reuşit să se angajeze pe loc, iar alte 19 au fost chemate la un interviu. „Cele mai multe locuri de muncă oferite au fost de operatori la maşini de multiplicat, operatori introducere-validare date, dulgher, parchetar, instalator, tâmplar, manipulant mărfuri, tipograf. Şase locuri de muncă sunt destinate pentru cei cu studii superioare: economist, arhivist, asistent manager, contabil. Noi sperăm ca angajatorii să-şi găsească forţa de muncă necesară din rândul persoanelor cu dizabilităţi şi cei care fac parte din acest grup ţină să-şi găsească un loc de muncă. Am avut în baza noastră de date zece persoane cu dizabilităţi, fie ca şomeri indemnizaţi sau ca şomeri neindemnizaţi”, a precizat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Sursa: http://ziare.eclub.ro