Politic

Zis și făcut!

Când o problemă nu este lăsată doar la nivelul de plimbarea hârtiilor, ci este urmărită îndeaproape pentru a fi rezolvată, lucruri bune se întâmplă. Iată, de exemplu, o inițiativă despre care aminteam în ultimele zile, venită din partea fostului secretar de stat în Ministerul Energiei Andrei Maioreanu, a luat deja drumul parlamentului, întrucât guvernarea actuală nu a dat niciun semn că ar fi interesată de problemele economiei românești, mai ales când este vorba despre sectorul energetic – aici fiind inclus și mineritul, pe care, de când a fost debarcat Petre Roman, PD-iștii, indiferent de camuflajul politic pe care l-au purtat, s-au străduit să-l „termine”.

Strategia Energetică a României, căci despre aceasta este vorba, va deveni astfel lege, nemaifiind promovată ca hotărâre de guvern.

Andrei Maioreanu a scris pe Facebook și motivația care l-a îndemnat să procedeze pe această cale: „Singura soluție pentru ca Strategia Energetică să devină funcțională este adoptarea acesteia prin votul parlamentarilor. Să fie asumată de toți jucătorii politici. De aceea, am pregătit documentația pentru o astfel de lege și, având sprijinul colegilor parlamentari din PSD Gorj, am reușit să punem pe agenda Senatului acest proiect de lege. Mai este nevoie de avizul comisiilor de specialitate și se poate dezbate pe fond.

Astfel, mai mulţi parlamentari PSD au depus la finalul lunii mai o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012, solicitând dezbaterea în procedură de urgenţă.

Prin prezentul proiect se propune ca Strategia energetică, după aprobarea în Guvern, să se adopte de către Parlament, prin lege, astfel încât să devină un punct de referință pentru reglementările și politicile din domeniul energiei. Totodată se completează textul și se introduce prevederea potrivit căreia și Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor climatice 2021-2030 se va aproba în aceleași condiții, prin lege, de către Parlament.

Strategia analizează și perspectiva sistemului energetic național pentru anul 2050. Proiecțiile anului 2050, chiar dacă au un grad mai mare de incertitudine, sunt relevante din punct de vedere al viziunii și obiectivelor fundamentale ale dezvoltării sistemului energetic asumate prin Strategie. Strategia Energetică a României a fost realizată pentru orizontul de timp 2019-2030, cu perspectiva anului 2050, ţinând cont de necesitățile și de obligațiile internaționale ale României, dar și de realizarea scenariului optim de dezvoltare a sistemului energetic național pentru acest moment.

Strategia Energetică a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 este un document care definește viziunea și stabilește obiectivele fundamentale ale procesului de dezvoltare a sectorului energetic. De asemenea, documentul indică reperele naționale, europene și globale care influențează și determină politicile și deciziile din domeniul energetic”, mai aduce domnul Maioreanu cuvenitele precizări privind acest document.

Iată că, deși guvernarea actuală are alte preocupări decât cele cu privire la economia țării, PSD, prin oamenii săi de acțiune, deși în opoziție fiind, țin țara pe linia de plutire. Poate reușesc să înțeleagă asta și românii care, cu puțin timp în urmă, nu vedeau în fața ochilor decât „plăcuțe suedeze”…