Politic

Proiectul PSD a trecut de Senat: salariul minim va fi majorat anual

În vreme ce PNL se joacă de-a guvernarea, rătăcindu-se pe cărările luptei cu Covid-19, PSD își vede de proiectele sale pentru oamenii de rând. Astfel, după cum ne-a informat senatorul Florin Cârciumaru, a trecut de Senat proiectul de lege depus de PSD prin care salariul minim pe economie să fie majorat treptat, în fiecare an, astfel încât să ajungă la 60% din salariul mediu brut, până la finele anului 2024.
„Pachetul de facilități și drepturi acordate mediului privat trebuie însoțit și de obligații precum asigurarea nivelului de trai decent pentru populație, în cazul de față printr-un nivel minim al salariului minim brut, calculat în raport cu câștigul salarial mediu pe economie.
Proiectul propune modificarea Codului Muncii cu următorul articol: «Raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie va crește în tranșe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie».
Proiectul legislativ va fi transmis la Camera Deputaților pentru dezbatere şi vot final, a mai informat senatorul Cârciumaru.
Dacă tot nu s-a reușit mărirea pensiilor cu procentul de 40% (actuala guvernare n-a afirmat niciodată că pensiile vor fi mărite conform prevederilor legii actuale a pensiilor, dând-o mereu după cireș și sperând ori într-o modificare a legii, ori într-o prorogare „sine die” a ei), acum se speră că măcar salariul minim va ajunge la un nivel relativ decent. Oricum, este așteptată cu nerăbdare și legea europeană a salariului minim, care va fi valabilă în întreaga UE…