Politic

Președintele PMP Dolj, Anișoara Stănculescu, atrage atenția vizavi de lipsa de interes a conducerii județului Dolj

Anișoara Stănculescu, lider al organizației PMP Dolj și vicepreședinte al organizației PMP la nivel național, se implică în acțiunile sale pentru rezolvarea problemelor din județul Dolj atrăgând atenția în numeroase rânduri despre lacunele existente în modul în care conducerea județului își desfășoară activitatea.

La Cluj se poate, la Dolj, nu!
«Cel care crede că ştie totul, nu ştie nimic!» spune un vechi proverb, şi înţelesul lui se pliază aproape perfect pe situaţia privind Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) al Cabinetului Cîţu şi FTJ (Fondul de Tranziţie Justă) al Consiliului Judeţean Dolj. PNRR-ul este un Proiect de Ţară, deci care priveşte întreaga naţiune, şi normal ar fi fost ca, pentru realizarea lui, să se facă o consultare naţională reală în care să fie implicate toate partidele de pe scena politică a ţării, împreună cu specialişti din diverse domenii, pentru că, din fericire, nu toţi specialiştii români au plecat din ţară. Dar, s-a considerat că PNRR este un apanaj al partidelor aflate la guvernare şi orice altă intervenţie ar diminua din cantitatea de lauri pe care o vor primi aceştia în urma unui eventual succes repurtat cu acest plan.
Dar, cum obiceiurile rele sunt mai repede asimilate decât cele bune, la fel se întâmplă şi cu Fondul de Tranziţie Justă, o subvenţie importantă a Uniunii Europene care ajunge în judeţul Dolj şi este «împărţită» de Consiliul Judeţean. Am avut o intervenţie în şedinţa Consiliului în care am atras atenţia că nu a existat o dezbatere publică reală cu privire la împărţirea acestor sute de milioane de euro pe diverse domenii de activitate. Am subliniat că o consultare online privind strategia de dezvoltare a Doljului şi Planul pentru Tranziţia Justă, aşa cum a fost ea făcută de conducerea Consiliului Judeţean, nu ţine loc de dezbatere autentică. PSD dă dovadă în continuare de lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte direcţiile de dezvoltare ale judeţului, aşa cum şi le-a propus, poate şi pentru că e foarte ocupat în această perioadă să racoleze candidaţii altor partide pentru a mai câştiga o primărie-două la parţialele de luna viitoare. Faţă de proiectul de investiţii susţinut prin FTJ, socialiştii doljeni au mimat dezbaterea sau în cel mai bun caz au bifat-o administrativist printr-o discuţie cu câţiva apropiaţi din mediul de afaceri. Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a refuzat, din nou, să dea dovadă de iniţiativă, transparenţă şi bună credinţă administrativă şi a făcut tot posibilul să evite un proces autentic de dezbatere publică.
La Cluj-Napoca, de exemplu, dezbaterile se ţin lanţ în ultimele luni prin intermediul Centrului pentru Inovare si Imaginaţie Civică. De ce nu se asigură şi în Dolj o astfel de platformă de dezbatere??!! Transparenţa este principiul strategic aşezat la baza oricărui proiect de strategie comunitară atât la nivel de municipiu Cluj-Napoca, cât şi la nivel de judeţ. De ce nu procedăm la fel şi aici, în Dolj?! Cum poţi tu, conducere de consiliu judeţean, să spui că vei promova inovarea, când refuzi să inovezi în materie de dezbatere publică, astfel încât mai mulţi actori economici, politici, academici, civici să fie implicaţi într-un proces transparent de prioritizare a proiectelor finanţate prin FTJ?
Printr-o astfel de abordare sectară, PSD descurajează dimensiunea participativă în procesul de articulare a unei strategii valide. Într-o comunitate civilizată şi europeană, aşa cum se doreşte a fi Doljul, totul trebuie făcut „cu cap” şi fără interese meschine de partid, căci «unde nu-i cap, vai de picioare!»