Percheziţii ale DIICOT în 28 de judeţe şi în Bucureşti, fiind vizaţi peste 220 de suspecţi
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 238 de percheziţii domiciliare în 28 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, acţiunile vizând 227 de suspecţi.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, operaţiunea a fost intitulată „Ziua Z” şi s-a desfăşurat sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT. Acţiunea s-a derulat concomitent pe teritoriul judeţelor Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi în municipiul Bucureşti.
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au efectuat 36 de percheziţii domiciliare, dintre care 33 în judeţul Timiş şi 3 în judeţul Caraş-Severin, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de risc, trafic de droguri de risc şi de mare risc, deţinere de droguri de risc pentru consum propriu.
„S-a reţinut faptul că, la începutul anului 2017, în mediul universitar din municipiul Timişoara s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca obiectiv derularea de activităţi infracţionale pe linia traficului cu droguri de risc şi de mare risc (canabis, rezină de canabis, comprimate ecstasy, timbre LSD). Nucleul de bază al grupării a fost constituit din 9 suspecţi originari din Tg.-Jiu, care şi-au dezvoltat activitatea de furnizare de droguri în special în rândul studenţilor Facultăţilor de Medicină şi Drept”, precizează comunicatul.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, inspectoratelor de poliţie judeţene şi luptători ai structurilor de intervenţii şi acţiuni speciale ale Poliţiei Române. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
DIICOT precizează că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.