Arderea gazului în termocentrale: prostie crasă sau trădare de țară?

E o înghesuială acum să se treacă de pe arderea cărbunelui pentru producerea energiei electrice la arderea gazului în termocentrale – cazul Sucursalei Electrocentrale Craiova 2, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Lăsând la o parte că, la ora actuală, este CEA MAI SCUMPĂ variantă de producere a energiei, ce stă în spatele acestei afaceri: o prostie crasă sau o trădare de țară? Pentru că:

 1. NU se va elimina plata certificatelor de CO2, acesta fiind chiar MAI MULT decât la arderea cărbunelui! Într-un kil de cărbune mai găsești și sulf, și steril, și apă, și multe alte componente care scad procentul total de carbon care, prin ardere, se transformă în CO2. În schimb, gazul fiind pur, dioxidul de carbon produs este mult mai mult.
  Din alt punct de vedere, decarbonatarea cerută de UE nu înseamnă DESFIINȚAREA MINERITULUI DE CĂRBUNE DIN ROMÂNIA, ci doar eliminarea CO2-ului produs! Această eliminare poate fi realizată printr-o mulțime de metode, era suficient să se dorească asta și să se stea de vorbă cu niște chimiști, chiar și studenți! Sunt multe studii, chiar românești, care pot REZOLVA problema eliminării CO2 din gazele postcombustie, iar prețul este foarte mic, în comparație cu plata periodică a miliarde și miliarde de lei pentru certificatele verzi! Un mix exemplu doar, aici: https://xdocs.ro/doc/captarea-co2-postcomustie-edep-zo23mm72558m
  Prostie crasă sau trădare de țară? Care să fie?
 2. Din gazul metan se fac medicamente, cauciucuri sintetice, mase plastice, fibre sintetice, îngrășăminte chimice și multe alte produse MULT MAI SCUMPE decât simpla ardere a gazului! Pe de altă parte, s-a încurajat masiv și din străinătate arderea gazului, ca nu care cumva să facem vreo dezvoltare a țării pe baza unei resurse naturale după care tânjesc atâția (de ce nu se face un PLAN DE ȚARĂ pe baza resurselor, oare ca să poată fi vândute mai rapid, în ciuda prevederilor Constituției, Art. 136 – Proprietatea: „(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în ADMINISTRARE (subl. mea) regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”???), dar nici să nu facem concurență, cu produse de înaltă tehnologie, „prietenilor” noștri din UE, SUA sau alte țări concurente economic!
  Prostie crasă sau trădare de țară? Care să fie?
 3. În loc să se bage banii („să se investească”, ar spune naivii) în arderea gazului, mai bine s-ar fi băgat banii ăștia în finalizarea construcțiilor hidrocentralelor de pe Jiu, de exemplu, sau în modernizarea Mintia (care s-a preferat să fie vândută spre tăiere, buldozerele intrând deja la muncă…), care ar fi dus la independența României din punct de vedere al energiei electrice și am fi fost, acum, în plină criză, un EXPORTATOR de energie!
  Prostie crasă sau trădare de țară? Care să fie?