Fără categorie

Transferul în Rai, a profesoarei Frosa Dănănău

Mii de oameni din câteva localități din Gorj și Dolj, au pierdut râuri de lacrimi, au simțit dureri sfâșietoare în suflete, și au deplâns trecerea în neființă, a celei ce a fost profesor Frosa Dănănău – Zota. O boală nemiloasă a curmat rapid și mult prea devreme, viața Zotei, așa cum era alintată de prieteni, colegi, consăteni sau concitadini. Un suflet frumos, prietenos, altruist, generos, un om de aleasă omenie, o mamă a multor generații, un bun sfătuitor, nu mai este astăzi printre cei pe care i-a iubit și au iubit-o …

Relatarea Doamnei Ioana Bușe

În rândurile care urmează, redăm relatarea Doamnei Primar Ioana Bușe, despre „tanti Zota”, cu care a avut o relație aparte, considerând-o ca soră mai mare și mamă! Cu ochii în lacrimi, Doamna Bușe a făcut o istorisire pentru jurnalul INFORMAȚIA OLTENIEI:

„Profesoara Frosa Dănănău – Zota s-a născut în urmă cu 73 de ani, în comuna Slăvuța, actualmente, Crușeț, județul Gorj. La numai trei anișori și-a pierdut mama, fiind apoi, înfiată de către familia Bîrdicel Ilie și Ioana, în satul Toiaga, comuna Stoina, Gorj. A absolvit Scoala Generală Stoina, clasa a IX-a la liceul din Melinești, Dolj, continuând liceul și Facultatea de Științe din Timișoara. După absolvire a devenit profesor în Băilești, Dolj, unde l-a cunoscut și s-a căsătorit cu profesorul de sport, Ioan Dănănău (Nea Bebică), din localitatea Valea lui Pătru, Dolj. S-a transferat la Școala Generală din Valea Boului, apoi, definitiv la Școala Specială din Filiași, ca profesor de Biologie, până la pensionare. Cei doi profesori pensionari, s-au stabilit în comuna Stoina, sat Toiaga. Prietenoși, cinstiți, săritori, au câștigat mult respect și încredere de la cetățenii localității. Au participat la toate evenimentele din localitate, fie cu bucurie, fie cu tristețe, au răspuns la toate acțiunile desfășurate la nivelul localității, menținând echilibru și înțelepciune. Zota și Bebică au închegat o familie frumoasă, având doi băieți, Marius și Daniel. Marius s-a stabilit în America, vizitându-și părinții în timpul verii, atunci când a fost posibil. Daniel a continuat tradiția părinților, fiind profesor de sport la liceul din Filiași. Când cel mai mic nepoțel avea doar două luni, fiind cea mai mare bucurie a familiei, s-a stins din viață, răpusă de o boală nemiloasă, bunica, soția, mama,  și prietena adevărată a celor ce au cunoscut-o, tanti Zota, profesor Frosa Dănănău … după sufletul ei, bun și blând, Dumnezeu a ajutat-o și i-a curmat suferința … Bunul Dumnezeu să o odihnească în Împărăția Sa, în liniște și pace!”

La înmormântare, profesorul Traian Dănănău, cumnat al Zotei, a recitat o poezie compusă de dânsul, în memoria celei ce a fost profesor Frosa Dănănău – Zota!

Zota
De Traian Dănănău

A murit prima cumnată
Și era de vârsta mea
Pe 4 mai, deodată,
În 2020, era.

Te-ai dus Zota, în primăvară,
La 73 de ani, împliniți,
L-ai lăsat pe Bebe, singur,
Să se ducă la părinți …

Ne-ai părăsit prea devreme,
În urma ta, ai lăsat
Un nepoțel de două luni,
Frumos și nebotezat …

Tu pleci de lângă noi,
Noi plângem după tine,
Gândindu-ne că-n viață
Ne va fi greu fără tine

Zota, te plâng copiii, acum,
Fără tine va fi greu,
Și îți zicem toți, „drum bun!”,
Să te ierte Dumnezeu!