Fără categorie

Rămâne Craiova fără căldură de la toamnă?

Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei SC Termo Urban Craiova SRL, societatea care va lua locul defunctei Termo Craiova SRL, a stârnit discuţii aprinse în ultima şedinţă a Consiliului Local (CL) Craiova.
Falimentul Termo SRL este iminent, aşa că Primăria Craiova se pregăteşte să iasă în faţă cu Termo Urban, un SRL înfiinţat în 2015 ca operator regional în cadrul ADI Termis Dolj (o asociere între Primăria Craiova, Primăria Ișalnița și Primăria Vârvoru de Jos). Noua societate ar urma să se ocupe de producţia, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat, iar primul pas urma să se facă joi, când s-a supus la vot organigrama şi statul de funcţii al Termo Urban Craiova SRL. Aceasta urma să preia angajaţii societăţii în faliment, şi anume 398 de persoane, dintre care 8 posturi de conducere şi 390 posturi de execuţie, plus un administrator.
Va fi însă şi suficient pentru a rezolva mare problemă a Craiovei cauzată de datoriile istorice ale Termo SRL? Vor avea craiovenii clădură în locuinţe de la toamnă? Acestea au fost întrebările la care consilierii locali din partea PNL şi USR-PLUS au solicitat un răspuns din partea executivului. Iar discuţiile au fost aprinse.

Cum vede problema primarul Olguța Vasilescu

La finalul discuțiilor, primarul Craiovei a venit cu explicaţiile de rigoare. Olguţa Vasilescu şi-a început discursul cu situaţia din 2012, pomenind de un studiu ISPE de la vremea aceea care a relevat faptul că „nu poți avea o societate separată care face distribuția față de o societate care face producția”. Studiul a fost aprobat în Consiliul Local, dar nu a trecut de votul acţionarilor CEO, iar în 2015 Termo a intrat în insolvenţă. Fondul Proprietatea a avut drept de veto în acţionariatul CEO şi s-ar fi opus acestei soluţii.
„Este absolut obligatorie înființarea unei noi societăți, craiovenii au nevoie de căldură și apă caldă, mai ales pe vreme de pandemie“, a spus edilul Craiovei. Olguţa Vasilescu a atras atenţia că primăria nu va mai putea subvenţiona preţul gigacaloriei de anul viitor, iar facturile craiovenilor vor exploda. „Asta înseamnă că cetățenii va trebui să plătească costul real al gigacaloriei fără acea subvenție de 30% pe care o acordă CL. Este o întreagă discuție între membrii Asociației Municipiilor din România care vor să convingă guvernul să nu se întâmple asta, pentru că atunci facturile oamenilor vor veni la niște sume exorbitante. Soluția pe care o avem acum e aceea de a transfera totul pe noua societate”, a adăugat primarul Craiovei, care a recunoscut că soluţia aleasă este una de avarie.
„Eu nu pot să stau și să aștept când am o bombă în brațe, trebuie să găsesc o soluție și soluția este această societate“, a afirmat Olguţa Vasilescu. Ea a admis şi faptul că „va trebui, într-adevăr, să găsim o soluție să finanțăm această societate până în momentul în care vor veni facturile pentru perioada de iarnă și societatea va putea să se întrețină singură”.