Editorial

Jocuri de-a iarna, primăvara

Titlul putea să fie și „jocuri de-a primăvara-iarna”, fiindcă, vremea instabilă și mofturoasă, care ne oferă surprize la ordinea zilei, ne pune în imposibilitatea, de-a constata, dacă totuși a venit primăvara, sau suntem în ultimele manifestări ale iernii. Apariţia vestitorilor primăverii, înființarea țăranilor pe câmpuri, mai mult sau mai puțin mecanizat, ne-a făcut totuși să credem că suntem în primăvară.
Dar iată, că iarna nu bate așa ușor în retrageri, venind în contraatacuri, de câte ori am crezut că suntem deja în primăvară. Zăpada care s-a așternut, începând cu ghinionista zi de marți, a prins pe picior greșit nu numai șoferii care-și schimbaseră pneurile de sezon, dar și pe cei care-și propuseseră să meargă în scurte vacanţe, la iarbă verde.
La colț de stradă se mai vorbește că, totuși, principalul vinovat ar fi Putin, care stăpânește arma ecologică și arma de schimbare a naturii, după preferințe. După cum vrâncenii și gorjenii se vaietă că și sarabanda de cutremure din zonele lor sunt provocate de la Moscova, tot la fel și strada sau cel puțin colțul străzii se lamentează că și vremea este manipulată din același loc.
Realitatea dură este că apariția ninsorii încurcă pe toată lumea. Și pe agricultori, pe constructori, pe sportivi, pe șoferi și bine înțeles pe traseiste. Tot această vreme rea și neașteptată îi încurcă pe cei care își propuseseră să planteze arbori, dar și pe hoții de lemne.
Presupun că în viitorul apropiat se va ajunge la concluzia logică de-a se schimba vacanţa mare a elevilor în cursul iernii, având în vedere și ultimele evenimente mondiale care au generat isteria în energie.
Avantajul (pentru unii) pe care-l prezintă stratul de nea constă în faptul că mai acoperă gunoaiele și mizeriile care încă mai există în unele locuri. Odată cu topirea zăpezii de acum o lună și jumătate au fost prinși pe picior greșit mulți edili care nu catadicsiseră să-și facă ordine și curățenie, în localitățile pe care le conduc.