Editorial

„Elogiu, respect şi gratitudine”, tuturor femeilor: „8 Martie 2023”

După cum spunea ilustrul maestru Ștefan Iordache: ,, Femeia este cea mai mare minune pe care a lăsat-o Dumnezeu pe Pământ. Ea alege, ea cheamă, cucerește şi domină’’.

Mare adevăr, a grăit acest respectabil domn! Eu unul, sunt întru totul de acord cu dumnealui, în această privință. Femeia trebuie elogiată, respectată, venerată și cea mai bună cale de a înfăptui aceste lucruri și de-a-i arăta recunoştinţa noastră eternă, este prin iubire. Iubind și respectând femeia, o vom face fericită și astfel ea va cunoaște împlinirea… fie că vorbim despre femeie, în calitate de: soţie, mamă, soră, iubită, mătușă, bunică, fiică, nășică, colegă, prietenă, verișoară, soacră, colaboratoare, vecină, finuţă, șefă, cumnată etc.

Se cuvine azi, la ceas de sărbătoare şi nu numai, când celebrăm Ziua Internaţională a Femeii, să-i acordăm „Cezarului feminin”  tributul care i se cuvine. De ce? Pentru că se califică, în acest sens, deoarece reușește în viață, se sacrifică, suferă, duce greul, mai mult decât bărbatul, oricât de nasol este pentru unii masculi „alfa”, să recunoască, acest adevăr absolut. Sunt astfel de acord cu afirmaţia lui Mahatma Gandhi, care a spus că: „Femeia nu este sexul slab. E cel mai nobil dintre cele două, prin puterea sa de sacrificiu, de suferinţă în tăcere, de umilinţă, credinţă şi cunoaştere”.

Oameni buni, adevărul gol-goluț , este acela că, fără intuiția, șarmul și ingeniozitatea feminină, capabilă să descâlcească tainele și misterele, minunatei noastre existente, nimic nu ar fi posibil.

Cert este că experiențele, momentele și trăirile alături de o femeie merită tot zbuciumul si toate eforturile noastre. Să iubim și să suferim, precum în versurile din celebra piesă, în care Carmencita ne cântă: „Femeia te ridică,/ Femeia te coboară”, este de­­­-a dreptul interesant si ne modelează ca și indivizi.

Raportându-mă astfel și la momentele de coborâșuri, trăite în viață, de genul în care rozul se transformă în roșu, o să găsim și bărbați suferind si trăind decepţii. Nimic anormal în această privință. Fie că sunt lucruri meritate sau nu,  „sufletul meu”, are o vorbă: „roata fie și pătrată, tot se-nvârte ea, odată” și astfel este normal să fim și noi bărbații puși  în situația în care noi ne expunem în mod constant scumpele doamne.

Pe de altă parte, mai sunt de luat în considerare şi următoarele zicale: „femeia e un înger câte-o dată, și un drac altă dată”, „femeia îți dă viață, tot ea te și omoară”, „femeia te face bogat (sufletește, e tot ce contează, după părerea mea) și tot ea te poate face sărac”.

Luați-o și interpretați-o cum vreți, deoarece în accepțiunea mea: „femeia este cheia”… Eu, personal, am lângă mine exact tipologia pe care am visat-o și pe care am dorit-o și atras lângă mine, adică: „genul de regină care nu poartă coroana pe cap, ci în suflet”.

Sunt foarte norocos în acest sens, deoarece: „ea este frumoasă, dar frumusețea ei exterioară nu poate depăși frumusețea sufletului ei”. Astfel conchid că avem datoria să facem fericite femeile din viața noastră, să le respectăm și iubim, fiindcă „femeile fericite sunt cele mai frumoase”, iar „fericirea o face pe femeie frumoasă și dragostea o face fericită”.

Ȋn această zi și nu numai, avem ocazia perfectă să ne revanșăm față de doamnele noastre, să le sărbătorim, să le mulțumim, să le recunoaştem meritele, eforturile şi să le ridicăm pe piedestalul pe care merită să fie puse zi de zi și totodată să ne cerem scuze pentru toate dezamăgirile și supărările provocate. Vreau totodată să-mi cer iertare şi pentru pentru momentele mai puţin frumoase, de mârlănie, obscuritate masculină, de neȋncredere, de repezeală, de obrăznicie și pentru tot ce am făcut și zis, cu voie sau fără, tuturor femeilor din viaţa mea.

Pe această cale, doresc să le transmit în primul rând femeilor din viața mea: vă iubesc, vă respect, vă apreciez şi empatizez cu voi, atât cât îmi permit limitele masculine.

La Mulți Ani!!! Mulțumesc că ne sunteți alături, că ne tolerați, cu toate capriciile noastre, că ne iubiți, că ne ridicați, că ne coborâți, ca să revenim rapid cu picioarele pe pământ, că aveți grijă de noi și de familie.

Dumnezeu să vă ocrotească, să vă dea sănătate și putere, căci lumea fără voi este searbădă.

Ce mai, declar tare si răspicat că „femeia este sarea și piperul”.  „Gents admit it, once and for all and no ofence about it”, femeia este chintesența. Restul e „can-can”.

Respect etern tuturor femeilor și un sincer La Mulți Ani!!!