Colapsul actualei societăți girează falimentul tinerei generații
Titlul putea foarte bine să fie și: „colapsul actualei societăți generează falimentul tinerei generații”.
De ce fac aceste afirmații? Pentru că asistăm, în zilele noastre, la scene absolut grotești, dezgustătoare și dezaprobatoare, din partea unor semeni de-ai noștri, parte dintr-o societate care parcă și-a pierdut busola, valorile și principiile și care a ajuns să se hrănească doar cu senzațional și subiecte aducătoare de rating, cu o poftă absolut anormală și total nesănătoasă.
Fac referire la multitudinea de subiecte nocive (crime, violuri, pedofilie, bullying între elevi și, nu în ultimul rând, umilirea cadrelor didactice etc.) pentru societatea noastră, care sunt puse pe tapet zilnic de către majoritatea trusturilor media și, mai ales, prin intermediul rețelelor de socializare care, încet-încet, tind să devină „cancerigene” prin lipsa totală de control și legiferare asupra lor.
Îi targetez pe cei care postează conținut cu impact emoțional negativ, care promovează comportamente indecente, neadecvate, care împrăștie tot felul de mizerii în spațiul social-media și care prin exemplul negativ transmis, influențează mare parte din tânăra generație.
Aici am vrut să ajung când m-am referit la colapsul actualei societăți prin lipsa de măsuri și legi cu privire la controlul, moderarea, legiferarea și, nu în ultimul rând, tragerea la răspundere / pedepsirea, prin mijloace legale, a celor care postează conținut cu potențial nociv pe social-media precum și a celor care distribuie aceste materiale.
În acest sens mi-a rămas pe retină – și totodată mi-a stârnit indignarea profundă – cazul profesoarei de limba engleză din județul Prahova, batjocorită de niște indisciplinați în vârstă de 13 ani, niște adolescenți la început de drum, cu un comportament inadecvat, de-a dreptul bolnăvicios și care găsesc un soi de plăcere în umilirea dascălului lor.
Modalitatea de rezolvare a speței incriminate (pe care inspectoratul județean, conducerea școlii și ministerul educației și cercetării au găsit-o potrivită) pentru a drege această situație de-a dreptul revoltătoare este una absolut inutilă (mustrare scrisă pentru elevi, scăderea notei la purtare și implicarea Poliției Române, cu scopul de a cerceta…).
Acest gen de abordare nu va rezolva deloc comportamentul acestor tineri „virusați”, nu va proteja cadrele didactice, în viitor, de astfel de comportamente reprobabile la adresa lor și este menit să adâncească în incertitudine, lipsă de control și nesiguranță, un sistem de învățământ, care eșuează în formarea tinerilor și în protejarea celor care se dezic de asemenea comportamente.
Sunt de părere că statul, respectiv societatea civilă (părinți, profesori, elevi, parlamentari, legiuitori, psihologi etc) trebuie să intervină de urgență, să pună umărul și să găsească soluții pentru salvarea tinerei generații, prin redresarea sistemului de învățământ și limitarea/controlul asupra rețelelor social media, întrucât acestea merg mână în mână.
Sănătatea, respectiv salvarea tinerilor, depinde de asigurarea unui cadru legal, cât se poate de clar și de aspru, precum și de acordarea unui suport adecvat pe parte emoțională, coroborat cu consiliere psihologică și protecție absolută în cazul materialelor media cu potențial de influență negativă.
Poate că mulți dintre dumneavoastră nu sesizează în aceste momente pericolul care se abate asupra actualei generații și care, în mod evident, are nevoie de îndrumare, afectivitate, empatie, înțelegere, validare, încurajare și multă susținere pentru a găsi drumul potrivit în viață.
Aviz mai ales părinților: nu vă neglijați copii, ascultați-i, aplecați-vă asupra nevoilor lor, petreceți timp cu ei, învățați-i să fie umani, să discearnă, să facă diferența între bine și rău și astfel veți contribui la salvarea lor. Nu-i neglijați, nu tratați problema cu nepăsare, indiferență și superficialitate, nu fiți egoiști, sacrificați-vă, pentru că altfel îi veți pierde, uitându-i la tv, momindu-i cu telefoane, tablete și false recompense, ca să scăpați de ei și să creați un sentiment fals de bine și mulțumire.
Aveți grijă la ce mănâncă, la ce fac, asupra căror modele se apleacă, aveți grijă să fie buni, să fie sănătoși și să facă mișcare.
O tânără generație sănătoasă cu principii și valori, cu obiective sănătoase și, mai ales nesupusă, va contribui la regenerarea societății și la protecția celor care o girează și o oblăduiesc.
Chiar dacă trendul și directivele cu privire la formarea noii generații sunt cu totul diametral opuse, haideți să ne trezim până nu este prea târziu și să nu lăsăm această generație să cadă, să decadă, să o salvăm, să nu o lăsăm înrobită, supusă, asemeni unei turme, întrucât de condiția ei vor depinde siguranța și prosperitatea noastră viitoare.
Foarte bine și corect spus,din păcate părinții,unii,nu le pasă,alții muncesc din greu să le facă un viitor mai bun odraslelor, și la fel își neglijează copiii,în toate cazurile mulți își lasă copiii de capul lor si,din păcate, văd în fiecare zi în mijloacele de transport, că tânăra generație e pe un drum tot mai greșit,nu au nici un pic de respect, vorbesc doar despre bătăi și sex, trebuie luate măsuri și limitate pe rețelele sociale și la tv , toate lucrurile negative care ajung să li se pară celor tineri exemple de urmat și lucruri normale