Economic

Utilajul de 120.000 de euro care rezolvă criza acută de muncitori

Şi crama de la Oprişor, una din cele mai importante şi frumoase podgorii din Mehedinţi, a fost afectată de lipsa forţei de muncă. Oamenii din sat nu sunt interesaţi să muncească atâta vreme cât statul le acordă cu generozitate tot felul de ajutoare.
Mai sunt câteva zile şi se încheie perioada de recoltat la Crama de Oprişor, situată în partea sudică a podişului oltenesc. Recolta e mare, dar e criză mare de personal. Pentru o suprafaţă viticolă de 250 de hectare ar fi nevoie zilnic la cules de circa 200 de persoane, dar crama este nevoită să se descurce cu maxim 60 de zilieri.
Ca amănunt interesant, potrivit legii, pot participa la cules struguri şi persoanele care beneficiază de ajutor social, fără ca acest lucru să ducă la tăierea venitului primit prin intermediul primăriei. Adică pot lua şi ajutorul social, dar şi banii de la cramă. Pentru că nu este forţă de muncă suficientă care să asigure culesul anumitor soiuri de struguri într-un ritm normal pentru o zi, crama de la Oprişor a găsit o soluţie de avarie: a achiziţionat anul acesta pentru 120.000 de euro o maşină de recoltat.
Crama de la Oprişor produce în jur de 2 milioane de litri de vin pe an din diverse soiuri internaţionale şi româneşti plecând de la Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pino Gris, Riesling de Rin, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească. După anii în care întregul vin produs la Oprişor a fost dirijat exclusiv spre consumatorii internaţionali, crama a ales deschiderea spre zona românească, iar în primăvara lui 2001, a lansat pe piaţa autohtonă primele ediţii ale brandurilor „Val Duna” şi „La Cetate”.

Sursa: http://ziare.eclub.ro