Cultural

Mărioara Băbu a fost declarată TEZAUR UMAN VIU

Cunoscuta Mărioara Babu, băcița de la tot mai cunoscuta stână Ștefanu, de pe Transalpina, primește din partea Ministerului Culturii, titlul de Tezaur Uman Viu.
TEZAURE UMANE VII a pornit ca o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Acesta vizează, pe de o parte, creșterea gradului de recunoaștere și vizibilitate a păstrătorilor și transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte, al specialiștilor și al publicului larg. Pe de altă parte, își dorește identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia.
Băbu Maria a primit onorantul titlu în domeniul Alimentație și tehnici de pregătire alimentară, stâna Ştefanu reuşind să obţină atestarea de „Produs tradiţional“ pentru 12 preparate făcute la stână. „Tocana de oaie“ se numără printre acestea, fiind în preferinţele turiştilor care calcă pragul așezării.
Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, va acorda, în cadrul celei de a X-a ediții a PROGRAMULUI TEZAURE UMANE VII, titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.
Mărioara Băbu a mărturisit că includerea în categoria Tezaur Uman Viu este ca un vis împlinit: „Tezaur Uman Viu… Un vis lăuntric devenit realitate. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot! Mulţumesc din suflet Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, comunităţii din Novaci şi oamenilor dragi, care au fost alături de mine, m-au încurajat şi susţinut. Vă mulţumesc tuturor pentru aprecieri, gânduri bune şi susţinere! Mulţumesc ca existaţi!“, a transmis băciţa Mărioara, într-o postare, pe pagina sa de Facebook.