Gheorghe Roșoga – rapsodul și scriitorul
Am citit pe nerăsuflate, cartea maestrului Gheorghe Roșoga, „Vorbe de duh, Povestiri cu tâlc”. Nu sunt un critic literar și nici nu mi-aș dori să fiu. Nici măcar un critic de laudatio. Am citit-o cu nesaț, în calitate de simplu cititor, și aș vrea să fac ceva referiri, tot în calitate de cititor.
Pe Gheorghe Roșoga, scriitorul, încă nu îl cunoaște foarte multă lume, însă pe Gheorghe Roșoga, interpretul de folclor, îl cunoaște toată lumea, de la mic la mare, de la vlădică la opincă! Vocea de aur a României, izvorâtă din sufletul celebrului rapsod, a sensibilizat toate sufletele românilor, a cucerit toate inimile, și a stârnit lacrimile, chiar și din cei mai insensibili ochi. El a cântat, preponderent, viața omului de la țară, cu multele necazuri și puținele bucurii. A cântat natura, a cântat iubirea, dragostea de oameni, de Dumnezeu, de sfintele valori umane. Cântecele lui Roșoga sunt grăitoare și sensibile, chiar de la primele cuvinte. Indiferent că sunt de dragoste sau dureroase, ele îți fac ochii și sufletul să plângă de bucurie sau de durere.
La fel și cartea. Descrierea tragico-comică, redată neaoș de marele artist, te copleșește, oricum ai da-o! Nu intru în detalii, fiindcă ar fi nedrept față de cei care încă nu au avut șansa să o citească …
Dar pot spune că din povestirile cu nea Ion, alternezi cu râsu’-plânsu’! Scriitorul Gheorghe Roșoga nu te lasă prea mult îngândurat vizavi de viața dură de la țară, fiindcă automat te induce în partea frumoasă a aceleiași vieți, la umbra nucului bătrân, cu o stacană de vin în față și cu bucatele ieșite din rodul muncii de țăran, dar și din mâinile vrednice și pricepute Leanei sau tanti Leana, nevasta lui nea Ion.
Cealaltă eroină principală a cărții, bunica nonagenară, micuță, iute și vrednică, ne dă lecții de viață, de implicare, de cinste și de perseverență, nouă celor ce ne văităm din nimic, chiar și atunci când suntem în puterea vârstei…
Mai mult nu spun, însă nu pot să nu remarc faptul că scriitorul este un artist desăvârșit, sau altfel spus, artistul este un scriitor desăvârșit!
Închei relatarea mea, cu regretul că Gheorghe Roșoga nu s-a apucat mai devreme, de scris, dar și cu speranța că ne vom mai bucura și de alte apariții scriitoricești, semnate de marele OM al neamului românesc! Fiind un textier de mare talent, ne putem aștepta și la un volum în versuri, care să ne fascineze și să ne re-umple sufletele de bucurie!