Cultural

Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir – Filiași

Scurt istoric

Temelia acestei Sfinte Biserici s-a pus în anul 1924, prin osârdia credincioșilor și a Preotului Ion Păunin. În anul 1933 s-au continuat lucrările de zidire, preot fiind Mihai Gregorian. Lucrările au fost întrerupte datorită lipsei fondurilor bănești, fiind reluate în anul 1949 prin strădania Preotului Ioan Conea și a credincioșilor acestei parohii, s-a ajuns la terminarea lor în 1965. În acest răstimp lucrările au mai fost oprite pe de o parte datorită lipsei banilor, dar și datorită perioadei comuniste. Slujba de sfințire s-a săvârșit în ziua de 24 octombrie 1965 de către I.P.S. Doctor Firmilian, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Pictura a fost realizată în frescă de către pictorul Ștefan Calopăreanu.

Adversitatea comunistă

În timpul slujbei de sfințire, securiști și lideri comuniști ai vremii, aruncau cu pietre, de la etajul școlii de vizavi, actuala Bibliotecă „Anton Pann”. Cu toată adversitatea comunistă, credincioșii s-au mobilizat și organizat, aducând hrană celor care lucrau la acel locaș de cult, dând dovadă de un înalt spirit de credință și obștesc, cu toate riscurile pe care le comportau din partea aparatului represiv comunist.

 

Lucrări de reabilitare

Datorită timpului, intemperiilor vremii, pictura exterioară a avut de suferit. Astfel, scena reprezentând hramul bisericii  „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” precum și scena ce reprezintă Sfânta Treime, s-au degradat. Preotul paroh, Hantea Marian împreună cu consiliul parohial au luat hotărârea de a se reface pictura în totalitate. Aceasta a presupus un mare efort atât financiar cât și fizic, uman. Noua pictură a fost realizată de pictorul Guță Doru, în luna septembrie a acestui an. Lucrările vor continua în funcție de priorități și în limita posibilităților.