Actualitate

Zgârie-nori din China, inspirat din „Coloana Infinitului“ a lui Brâncuşi

O clădire recent inaugurată în cel mai mare oraş al Chinei aduce un omagiu geniului creator al sculptorului român Constantin Brâncuşi.
Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) a anunţat finalizarea turnului de birouri SOHO Gubei din Shanghai. Inspirat de sculptura „Coloana infinitului” a lui Constantin Brâncuşi, turnul arată ca un obelisc cu suprafeţe ondulate, cu un profil în zigzag, se arată pe pagina celor de la KFP.
Situat în inima oraşului, Gubei SOHO este cea mai recentă capodoperă a SOHO China din Shanghai, care a obţinut deja o distincţie de aur. Clădirea a fost proiectată de James von Klemperer, designerul firmei de renume mondial Kohn Pedersen Fox Associates (KPF). Arhitectul a câştigat mai multe premii internaţionale.
Fiecare parte a formei sculpturale a turnului este alcătuită din patru volume stivuite, cu o serie de grilaje deplasate, care creează o densitate a suprafeţelor pereţilor care oferă umbră în ciuda strălucirii soarelui, reduc zgomotul şi creează un sentiment de soliditate urbană, după cum se specifică într-un articol apărut în „archdaily.com”.
Turnul de birouri cu 38 de etaje are la bază o platformă cu 12 etaje de magazine en-detail, comasare care completează angrenajul cu o simplă articulaţie. Unghiurile planelor verticale ale platformei pun accentul pe strada cu textură granulată a cartierului rezidenţial, în timp ce, la cel mai înalt nivel, o grădină cu vedere spre cer oferă restaurante şi spaţii în aer liber.

„Shanghai este plin de turnuri înalte, dar poate puţine oferă o prioritate atât de mare simplităţii sculpturale. În SOHO, am întâlnit un singur client care ne-a împărtăşit acest obiectiv. Ctitorii Zhang Xin şi Pan Shiyi ne-au împins să urmăm ideea noastră iniţială până la finalizare. Împreună, simt că am dat oraşului Shanghai o uriaşă piesă de artă publică”, a declarat James von Klemperer, preşedintele KPF, compania care a realizat clădirea după modelul Coloanei Infintului a lui Brâncuşi. Finalizarea clădirii a fost sărbătorită printr-o ceremonie de deschidere în ultima zi a lunii februarie.
Evenimentul a fost marcat şi cu inaugurarea expoziţiei personale de fotografie a lui Pan Shiyi, expusă în holul SOHO Gubei, care cuprinde peste 80 de portrete de antreprenori, oameni de ştiinţă, bursieri, actori, scriitori, muncitori în construcţii, profesori şi copii din satul Panji, din Tinahsui Gansu.
Designul marchează cea mai recentă recunoaştere pentru KPF, care a proiectat cele mai înalte clădiri din Paris (Tour First), Seoul (Turnul Lotte World), Beijing (CITIC Tower) şi Shenzhen (Centrul de Finanţe Ping An).

Sursa: http://ziare.eclub.ro/