„Vrem să fie prima secţie de poliţie dotată cu defibrilator”

Pentru că de cele mai multe ori ajung primii în situaţii de urgenţă, poliţiştii unei secţii din România vor fi pregătiţi să acorde primul ajutor de bază, următorul pas fiind dotarea secţiei cu un defibrilator.
Prima grupă, formată exclusiv din poliţişti, inclusiv şeful secţiei, care este pregătită pentru acordarea primului ajutor de bază, s-a format la Slatina. 15 poliţişti, cei mai mulţi cu vârste până în 40 de ani, au participat, miercuri, 8 mai, la cursul susţinut chiar de un coleg de-al lor, voluntar al Crucii Roşii şi formator acreditat pentru astfel de cursuri. Deşi există intenţia ca toţi poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Slatina, aproape 100 la număr, să parcurgă, în viitorul apropiat, acest curs, dar şi colegii lor din judeţ, înscrierile s-au făcut exclusiv pe baza dorinţei cursanţilor. „Nu obligăm pe nimeni, asta şi este ideea, să vină pentru că vor să înveţe şi vor să ajute, altfel, dacă-l obligi în baza nu ştiu cărei directive, la curs va sta pe telefon, iar când se confruntă cu o situaţie concretă, trece mai departe, pentru că nu are în fişa postului să acorde primul ajutor“, a declarat Viorel Teacă, poliţistul care şi-a dorit de foarte multă vreme să-şi poată invita colegii poliţişti la astfel de cursuri. În urmă cu nici o lună a şi venit ocazia, demarând un proiect în cadrul căruia, pe parcursul unui an, în fiecare zi de miercuri, cei care vor să înveţe tehnici de acordare a primului ajutor de bază se pot înscrie la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina şi îşi aşteaptă rândul pentru a fi programaţi. Primele două serii au fost deja pregătite, participând oameni care activează în domenii diverse, de la asistenţi medicali, asistenţi de laborator şi funcţionari, până la şomeri sau cadre didactice. Profesor a fost acelaşi poliţist care va pregăti, conform proiectului, aproximativ 1.000 persoane într-un an de proiect.
„Ţi-aduci aminte când l-am găsit pe cel despre care ni se spusese că a fost făcut praf de autobuz?“
Cursul a început cu explicarea unor noţiuni de bază, pentru o parte dintre poliţişti fiind o premieră. Alţii, poliţişti de puţină vreme, au mărturisit că li s-au făcut diverse demonstraţii şi în timpul facultăţii sau al şcolii de poliţie absolvite, însă niciodată nu s-au dus lucrurile atât de departe încât să fie puşi în situaţia să repete şi ei manvrele predate de formator.
Când, însă, au fost rugaţi să-şi amintească dacă au fost martorii unor situaţii în care a fost nevoie ca cineva să acorde primul ajutor, s-a dovedit că aproape fiecare dintre ei are ce povesti. De la situaţia în care suspectul încătuşat face un atac de panică, accident vascular sau chiar atac de cord, până la altele în care persoane aflate în diverse stări, odată ajunşi la secţia de poliţie se dau cu capul de pereţi sau încearcă să-şi facă rău, nemaivorbind de accidentele rutiere, când poliţiştii ajung, de foarte multe ori, înaintea echipajelor de prim-ajutor, sau de situaţiile de urgenţă întâlnite de echipajele de la ordine publică în stradă.
„Ţi-aduci aminte când l-am găsit pe cel despre care ni se spusese că a fost făcut praf de autobuz?“, l-a întrebat poliţistul Viorel Teacă pe unul dintre colegi, rememorând cu s-a procdeat în acel caz, iar de aici au început să fie povestite şi alte cazuri, reprezentând tot atâtea situaţii în care cel ajuns primul lângă o persoană care are nevoie de ajutor trebuie mai întâi să se asigure că nu se pune, la rândul lui, în pericol, după care trece la evaluarea stării de sănătate a victimei, apelând după ajutor şi trecând la pasul următor, manevrele de prim ajutor. În majoritatea cazurilor, le-a spus formatorul Viorel Teacă, anumite etape se parcurg în paralel, pentru a căştiga timp. Conversaţia cu operatorul de la 112 o poţi purta, cu dispozitivul pus pe difuzor, chiar în timp ce deja iniţiezi manevrele de prim ajutor, dacă victima nu mai respiră şi este nevoie de masaj cardiac.
Dacă pacientul respiră şi nu este traumatizat, se pune în poziţia de siguranţă, pentru a evita şi alte complicaţii. Dacă se constată că victima nu are respiraţie şi puls, se trece la manevrele de resuscitare. Pe importanţa masajului cardiac s-a insistat, de altfel, destul de mult, poliţiştii având întrebări diverse. Cursul de opt ore presupune, însă, şi exersarea manevrelor în cazul în care un obiect obturează căile respiratorii şi se impune aplicarea manevrei Heimlich, dar şi intervenţii în diverse alte situaţii. Tot pe parcursul acestui curs se explică şi cum se folosesc defibrilatoarele, aparatele care pot salva vieţi, amplasate în zonele aglomerate din oraşele mari şi de care ar urma să beneficieze în viitorul apropiat şi municipiul Slatina, deocamdată prin iniţiative private. Un defibrilator, de altfel, urmează să fie achiziţionat, din sponsorizări, şi montat chiar în sediul Poliţiei Municipiului Slatina. „Va fi prima secţie de poliţie care va avea defibrilator“, a mai spus poliţistul Viorel Teacă.
Sursa: http://ziare.eclub.ro