Actualitate

Un tată şi-a pus fiul de 12 ani să conducă o dubă plină cu oameni pe un drum public

Un bărbat din judeţul Vâlcea părinte şi-a lăsat fiul de 12 ani să conducă o maşină plină cu oameni pe un drum public, care leagă staţiunile Vidra de Voineasa.
Poliţiştii din Voineasa – Vâlcea au avut surpriza zilele trecute să oprească pe un drum public o autoutilitară la volanul căreia se afla un copil. Uimirea a fost şi mai mare când au văzut că dubiţa era plină de pasageri. Dintr-o altă autoutilitară care circula în faţă celei conduse de minorul de 12 ani a coborât un bărbat care a recunoscut că este tatăl acestuia.
Drumul pe care circulau cei doi, tată şi fiu, la volanul unor maşini diferite, leagă staţiunile Vidra şi Voineasa, pe o altă rută, decât drumul naţional DN 7 A, paralelă cu râul Lotru, motiv pentru care este cunoscut sub numele de „Lotru – Axial”, fiind un drum forestier de munte. Cercetările au scos la iveală că tatăl băiatului are 39 de ani şi este din comuna Bujoreni – Vâlcea, învecinată cu municipiul Râmnicu Vâlcea, localitate aflată la aproximativ 100 de kilometri depărtare de locul unde i-a oprit poliţia.
Surse din anchetă susţin că ambele maşini erau pline cu muncitori. Oamenii veneau de la plantaţiile forestiere din munte. Au avut la dispoziţie două maşini şi un singur şofer. Aşa că tatăl i-a propus fiului să conducă cealaltă maşină, ca să ducă acasă muncitorii.
Luat la întrebări, tatăl a motivat că a dat maşina pe mâna fiului, fiindcă erau pe un drum prea puţin circulat şi oricum mergeau cu viteză redusă. În plus, era în faţa copilului, ca să-i arate acestuia cum şi unde să evite eventualele obstacole. „S-au gândit că până în sat nu o să fie mare lucru pentru cel mic să se ţină de volan. Am fost opriţi aproape de intrarea în sat de poliţişti. Nu mergeam cu viteză”, ne-a mărturisit un martor.

Puştiul conducea un Volkswagen Transporter cu muncitori de la plantaţiile forestiere

Puştiul de 12 ani conducea un Volkswagen Transporter. În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au constatat că tatăl a fost cel care a încredinţat minorului duba pentru a o conduce în urma sa.
Nu este foarte clar până unde ar fi mers copilul cu maşina. Până se vor lămuri toate lucrurile, părintele s-a ales cu dosar penal pentru „încredinţarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”. S-a mai deschis un dosar şi pentru „conducerea unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, dar, dat find faptul că este vorba despre un copil, acesta nu poate răspunde în faţa legii.
Până la finalizarea cercetărilor, este posibil ca părintele iresponsabil să fie tras la răspundere şi pentru alte încălcări ale legislaţiei, printre care faptul că şi-a pus în pericol cu bună ştiinţă propriul fiu, dar şi pe alţii. Nu-i exclus ca şi muncitorii să fie cercetaţi pentru că au acceptat să se urce într-o maşină condusă de o persoană care nu avea nici vârsta legală şi nici permis de conducere.

Alcoolici şi drogaţi pe drumurile de munte din Vâlcea

Pe drumurile din nordul judeţului Vâlcea, poliţiştii întâlnesc deseori conducători auto care încalcă legislaţia. Numai în ultimele zile au fost întâlnite trei astfel de cazuri. În afara copilului de 12 ani pus de tată să conducă o dubă, poliţiştii din Voineasa au oprit în trafic, pe DN 7 A, de această dată, un şofer băut. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest a reieşit 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru care riscă închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă penală. Şoferul are 29 de ani şi este din Malaia. Aceeaşi poliţişti au găsit în trafic şi un şofer care era sub influenţa drogurilor. L-au dat de gol, spun oamenii legii, comportamentul neobişnuit, ochii roşii şi pupilele dilatate, specifice persoanelor aflate sub influenţa substanţelor psihoactive. În urma întrebărilor adresate de către poliţişti, tânărul a recunoscut că în seara respectivă a fumat „mugur de cannabis”.
A fost dus la Spitalul Brezoi – Vâlcea unde i-au fost prelevate probe biologice de urină şi de sânge, necesare pentru determinarea prezenţei în corp a substanţelor psihoactive.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive, urmând a se propune soluţie procedurală Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi.

Sursa: http://ziare.eclub.ro