Actualitate

„Uite că se poate şi dacă nu iei şpagă!“

O societate italiană s-a angajat să construiască în decurs de un an Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi. Într-un un an şi jumătate de la demararea lucrărilor, firma nu a reuşit să facă decât câteva săpături. Autorităţile locale au reziliat contractul şi au mers în instanţă. Tribunalul a respins acţiunea Consiliului Judeţean Dolj, dar Curtea de Apel Craiova a hotărât ca italienii să-i despăgubească pe craioveni cu o sumă uriaşă.
În urmă cu trei ani, Societatea San Giorgio Appalti SRL din Italia a participat la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Dolj şi a câştigat realizarea lucrărilor pentru Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi”. În caietul de sarcini a avut cel mai mic preţ şi s-a angajat că va finaliza proiectul care era pe fonturi europene în decurs de un an. În 2015 au început lucrările, însă în decurs de un an şi jumătate, firma nu a reuşit să realizeze nici măcar 10 la sută din angajamentul contractual. În acel moment Consiliul Judeţean a hotărât să-i acţioneze pe italieni în judecată.
Autorităţile locale au cerut în instanţă suma de 50 de milioane de lei celor de la San Giorgio Appalti, banii europeni pierduţi, plus penalităţile.
Iniţial, Tribunalul Dolj a respins acţiunea Consiliului Judeţean Dolj, însă procesul a continuat la instanţa superioară. După 18 termene de judecată, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca firma italiană să plătească părţii reclamante aproape 4 milioane de euro. „Obligă pârâta la plata sumei de 14.631.813,63 lei, cu titlu de daune interese, şi la plata dobânzii legale aferente sumei de 24.292.366,52 lei, începând cu data de 7.11.2016 şi până la data efectivă a plăţii. Obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 3.500 de lei către reclamantă“, au menţionat magistraţii în hotârârea din data de 21 ianuarie 2019.
Craiovenii au reacţionat imediat pe reţelele de socializare când au aflat decizia judecătorilor. „Dacă s-ar fi procedat aşa cu toţi cei care ne-au înşelat şi furat, eram departe. Morala acestei poveşti este: Uite că se poate dacă nu iei şpagă”, a scris Matei Mateiaşu pe contul său de Facecook.
„O problemă grea, întâlnită nu numai la Craiova. Peste tot în ţară. Imaginaţi-vă cum arăta România asta dacă, de exemplu, toţi constructorii erau sancţionaţi în instanţă, dacă plăteau pentru toate drumurile distruse. Suntem de plâns. Am ajuns să ne bucurăm pentru lucruri normale”, a comentat şi Alina Angheloiu.
Între timp, Consiliul Judeţean Dolj a continuat cu o altă firmă lucrările la Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi” şi speră ca în toamna acetui an, proiectul să fie finalizat. Centrul va funcţiona lângă Muzeul de Artă.
Totodată, încearcă să găsească şi o soluţie pentru a putea recupera cât mai repede banii de la constructorul italian. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Sursa: http://ziare.eclub.ro