TMK Artrom NU mai este deținută de ruși

Hefestos Capital, companie de investment banking din sud-estul Europei, fondată de sârbii Milutin Nikolic şi Pavle Kavran, a cumpărat de la grupul rus TMK acţiunile deţinute la divizia germană TMK EUROPE, care este acţionarul majoritar al TMK ARTROM SA, informează Ziarul Financiar.
În urma acestei tranzacţii, producătorul român de ţevi, cu operaţiuni la Slatina şi Reşiţa, a fost redenumit Artrom Steel Tubes şi are un nou Consiliu de Administraţie.
ARTROM STEEL TUBES produce la uzina siderurgică din Reşiţa oţelul necesar uzinei de ţevi din Slatina, de unde se livrează produse în Europa, Statele Unite şi Asia, având ca agenţi comerciali sucursalele sale din Europa şi SUA.
Companiile ARTROM din România însumează circa 2.350 de angajaţi (1550 în Slatina, 770 în Reşiţa şi circa 30 în reprezentanţele din Europa şi SUA) şi afaceri de 2 miliardelei, din care 85% din exportul produselor către cei peste 600 de clienţi din Europa şi America, se arată în comunicatul companiei.
„Suntem încântaţi să anunţăm că am achiziţionat 100% din compania ARTROM STEEL TUBES, cel mai important grup industrial din România şi unul dintre liderii producţiei de ţevi premium cu aplicaţii speciale din Europa. Timp de 21 de ani, misiunea Hefestos Capital a fost să consilieze şi să dezvolte companii şi brand-uri de top din sud-estul Europei, să readucă în prim-plan lideri vechi şi să creeze campioni noi. Achiziţia companiei ARTROM ne va permite să-i oferim o nouă perspectivă şi suntem nerăbdători să lucrăm împreună cu management-ul companiei, cu echipa de specialişti, dar şi cu autorităţile române, furnizorii şi clienţii noştri din toată lumea, ca să dezvoltăm mai departe potenţialul ARTROM STEEL TUBES”, a declarat Milutin Nikolic, co-fondatorul Hefestos Capital.
Noii beneficiari reali ai Grupul ARTROM, dar şi ai companiilor deţinute de acesta în România, Italia şi SUA sunt Milutin Nikolic şi Pavle Kavran. Aceste companii nu mai fac parte din Grupul TMK, nu mai sunt controlate de acesta şi nu mai au legături cu fostul investitor rus, se arată în comunicatul Artrom.
Tranzacţia a fost certificată de autoritatea competentă din Germania, noii beneficiari reali au fost înregistraţi la Registrul Comerţului din România şi au fost deja notificate, în acest sens, toate autorităţile române relevante.
Grupul TMK a fost controlat până în toamna anului 2022 de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, apropiat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. În urma invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse de UE companiilor cu acţionariat rusesc, acţiunile lui Pumpianski au fost transferate altor persoane.
În luna iunie 2022, ANAF a anunţat că a decis deblocarea fondurilor şi resurselor economice deţinute de societatea TMK Artrom S.A., blocate în data de 25 martie 2022.
Adrian Popescu, care a condus ARTROM timp de peste 30 de ani din funcţia de director general, a devenit preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, în vreme ce funcția de director general îi revine acum lui Cristian Drinciu, care a activat ca director general adjunct de operaţiuni timp de peste 25 de ani.
După un profit net de 33.055.366 lei în 2017 și de 56.569.986 în 2018, TMK-Artrom Slatina a intrat într-un declin financiar începând cu 2019, când a avut o pierdere de peste 7,7 milioane de lei.
Și în 2021 compania spuned că a pierdut peste 6,8 milioane de lei, dar cea mai mare pierdere a fost înregistrată în 2020 – aproape 80 de milioane de lei.
Trăgând linie, în cei trei ani, TMK-Artrom SA a declarat pierderi de 94.106.109 lei.