Actualitate

Târgul în care s-a permis accesul cu porci, deşi circulaţia animalelor este restricţionată

O primărie a primit amendă de 12.000 lei pentru că ar fi permis accesul în târgul de săptămână cu animale, deşi DSVSA a înterzis acest lucru încă din vară. Primarul spune că situaţia este alta.
Târgul de săptămână de la Osica de Sus, care se ţine duminica, multă vreme recunoscut drept cel mai mare târg de animale din judeţul Olt, este de săptămâni bune închis, cel puţin în teorie, comercianţilor de păsări şi animale. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)Olt i-au amendat de curând pe reprezentanţii Primăriei Osica de Sus după ce au depistat, pe o stradă adiacentă târgului, patru persoane fizice care comercializau porci. Deşi judeţul Olt nu este afectat de pesta porcină africană, în trei dintre judeţele vecine – Dolj, Teleorman şi Argeş – au fost depistate focare, motiv pentru care s-au impus măsuri stricte de supraveghere. În acelaşi târg a mai fost depistat un comerciant de carne şi produse din carne de porc, din Dâmboviţa, judeţ în care sunt mai multe focare de pestă porcină africană, şi acesta fiind sancţionat cu amendă de 12.000 lei. „S-au făcut şi se fac controale, au fost găsite neconformităţi în urma controalelor efectuate de echipele desemnate în târguri şi în trafic. Au fost găsite şi situaţii neconforme. (…). În zonele adiacente târgului au fost depistaţi cetăţeni care comercializau porci şi care nu au putut face dovada originii lor. Nu s-au respectat aceste restricţii privind circulaţia animalelor în această perioadă“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa, menţionând că pentru primărie s-a aplicat o amendă de 12.000 lei, în timp ce persoanele fizice depistate cu porci la vânzare au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 6.000 lei. „A fost un comerciant care venise cu produse de origine animală, care nu a putut face dovada trasabilităţii produselor, care venea din judeţul Dâmboviţa. Cum se ştie, sunt restricţii şi în ceea ce priveşte circulaţia cărnii şi a produselor din carne de porc“, a mai precizat dr. Popa. „În situaţia actuală nu vreau să fac rău în primul rând la oamenii mei din comună“ Primarul comunei Osica de Sus, Gheorghe Manicea, spune că amenda a fost acordată administratorului târgului pe nedrept, pentru că respectivele persoane fizice fuseseră scoase din târg chiar de oamenii primăriei, împreună cu poliţia, tocmai având în vedere pericolul.
În urma apariţiei a două focare de pestă în două localităţi din Teleorman, aflate la graniţa cu judeţul Olt, mai multe comune din Olt au intrat, luna trecută, în zona de supraveghere, în aceste localităţi fiind interzisă mişcarea animalelor şi a produselor din carne de porc. Aceste localităţi sunt: Scărişoara, Rusăneşti, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni, Mihăeşti, Seaca şi Văleni, ultima dintre ele găzduind un târg tradiţional de săptămână.

Sursa: http://ziare.eclub.ro