Actualitate

Surse ale preşedinţiei croate: Iniţiativa Celor Trei Mări nu este calul troian al SUA

Iniţiativa Celor Trei Mări, care are ca scop creşterea conectivităţii în Europa Centrală, este în plină desfăşurare şi dovedeşte în cele din urmă că nu este direcţionată împotriva Uniunii Europene, a Germaniei sau a Rusiei şi că nu este calul troian al SUA, au declarat duminică surse de la biroul preşedintelui croat înaintea celui de-al treilea summit al acestei iniţiative care se va desfăşura luni şi marţi la Bucureşti, transmite HINA.
Agenţia de presă croată aminteşte că şefa statului croat, Kolinda Grabar-Kitarovic, va participa la summitul Iniţiativei Celor Trei Mări, o platformă politică informală despre care ea a vorbit pentru prima dată în 2015 şi la care s-a alăturat ulterior preşedintele polonez Andrzej Duda. În prezent, acest proiect menit să ducă la creşterea conectivităţii, în special în domeniul infrastructurii, între ţările de la Mările Adriatică, Baltică şi Neagră, este perceput drept o iniţiativă croato-poloneză, scrie HINA, care aminteşte că platforma a fost prezentată la summitul din Dubrovnik din 2016, iar la summitul din Varşovia din 2017, la care a participat şi preşedintele american Donald Trump, a primit impulsul politic necesar.
Croaţia ar urma să prezinte 11 proiecte în trei mari domenii de interes pentru Iniţiativa Celor Trei Mări – trei în domeniul energiei, şapte în domeniul transportului şi unul în domeniul digitalizării. Lista proiectelor a fost alcătuită de preşedinţia croată în cooperare cu guvernul, iar valoarea proiectelor se ridică la 1,78 miliarde de euro, au mai menţionat sursele citate de HINA.
Iniţiativa Celor Trei Mări urmăreşte să întărească legăturile între ţările de la Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Adriatică. Este o idee comună a preşedinţilor Poloniei şi Croaţiei, care vizează cooperarea economică între 12 ţări din centrul şi estul Europei, precum şi din Balcani, în zone precum energia, transportul şi digitalizarea. Iniţiativa aduce împreună Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, România şi Austria.

Sursa: https://www.agerpres.ro