Actualitate

Sticlele de plastic aruncate aiurea provoacă pierderi enorme producţiei de energie electrică

Gunoaiele aruncate la întâmplare, pe marginea drumurilor, prin parcări, prin păduri sau pe cursurile de apă provoacă pierderi de milioane de euro unor instituţii. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns după ce un prefect din România a iniţat o serie de întâlniri, deranjat de aspectul dezolant creat de deşeurile menajere ale turiştilor şi localnicilor.
Peste 1.000 de mc de deşeuri s-au strâns de la începutul anului şi până acum numai din zona barajelor de pe Olt şi de pe marginea drumurilor naţionale, în mod special DN 7 / E 81, care străbate judeţul pe aproximativ 90 de kilometri. La ultima întâlnire a Colegiului Prefectural, de la începutul acestei săptămâni, directorul Hidroelectrica – Vâlcea s-a plâns că din cauza tonelor de gunoaie aruncate prin păduri şi pe ape, care se adună apoi în lacurile de acumulare şi în baraje, pierderile societăţii se ridică la peste 2,5 milioane de euro.Numai din Olt s-au adunat 531 mc de deşeuri, iar statusul de curăţare şi salubrizare al râului este în continuă dinamică.
Şi angajaţii Secţiei de Drumuri Naţionale Vâlcea au strâns în acest an sute de metri cubi de pet-uri şi alte gunoaie. Până acum s-au realizat două ample campanii de salubrizare, în aprilie – mai şi în august – septembrie. Iar diferenţa faţă de anul trecut este semnificativă, altfel spus cantitatea de deşeuri colectate s-a dublat. Dacă în 2017 până la finele lui iulie se adunau undeva la 300 mc de gunoaie, anul acesta, raportat la aceaşi perioadă, cantitatea a ajuns la 560 mc, cea mai mare parte fiind colectată de pe marginea DN 7 / E 81 şi a centurii de ocolire a staţiunii Călimăneşti – Căciulata.

Sursa: http://ziare.eclub.ro