Actualitate

Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti, fără ser şi glucoză

La Spitalul de Urgenţă din Târgu Cărbuneşti lipsesc medicamente banale, cum ar fi serul sau glucoza, astfel încât aparţinătorii bolnavilor internaţi sunt trimişi la farmacii pentru a le cumpăra.
Oamenii primesc bileţele cu denumirea medicamentelor pe care trebuie să le aducă la spital, şi nu reţete scrise şi parafate de medicii specialişti, astfel încât contravaloarea nu le poate fi decontată, aşa cum menţionează legislaţia în vigoare. „Ni s-a transmis că trebuie să aducem zece bucăţi de ser fiziologic şi glucoză, că altfel nu pot să-l opereze. Sunt siderată cum un bloc operator şi o secţie ATI, acolo unde se salvează vieţi, nu pot interveni pentru că nu există serul fiziologic şi glucoza”, a spus ruda unui pacient.
De asemenea, Robert Mihai Mancaş a depus o serie de sesizări la insituţiile statului în care a prezentat aceeaşi problemă. Acesta a fost nevoit să meargă să cumpere mai multe medicamente, pentru ca bunicul său să poată operat. Acesta susţine că a fost nevoit să se deplaseze chiar în Târgu-Jiu, pentru a cumpăra medicamentele. Robert Mihai Mancaş a realizat o serie de fotografii cu alte persoane care cumpărau medicamente în acelaşi fel.
Constantin Târziu, managerul unităţii medicale. „Există medicaţia de urgenţă, dar e posibil ca în anumite dăţi să nu avem. Mai este posibil să fie pacienţi care doresc să li se facă vitamine şi să cumpere”.
Primăria Târgu Cărbuneşti a înaintat o adresă spitalului în care cerere lămuriri cu privire la stocul de medicamente: „Am făcut o adresă către Spitalul de Urgenţă de la Târgu Cărbuneşti, urmând ca, în funcţie de acest punct de vedere, să continuăm cercetările”, a precizat Dănuţ Birău, primarul oraşului Târgu Cărbuneşti.
Şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj va face cercetări cu privire la acest caz: „Noi am constituit o comisie de la biroul de control care să analizeze foile, medicamentele de pe stoc, diagnosticele pacientului respectiv. E o obligativitate clară a spitalului de a asigura toată medicaţia necesară. Din păcate, nu există niciun document medical emis sau asumat de un medic de la spitalul din Târgu Cărbuneşti”.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că în cazul de la Târgu Cărbuneşti nu se respectă legea: „Vorbim despre o situaţie de nerespectare a legii pentru că legea este foarte clară. Ministerul Sănătăţii a stabilit un cadru legal, CAS s-a autosesizat pentru că este vorba de nerespectarea serviciilor contractuale”.

Sursa: http://ziare.eclub.ro