Actualitate

Spitalele anunţă reluarea internărilor programate pentru pacienţii non-COVID

Cu un număr de pacienţi COVID-19 în continuă scădere, chiar dacă specialiştii se aşteaptă ca după Sărbători să ne confruntăm cu un val nou de îmbolnăviri, spitalele încep să-i reprimească pe pacienţii non-COVID şi să le ofere şi servicii care nu reprezintă tratarea urgenţelor medicale.
Cele mai mari spitale din Olt, care au tratat în vârful valului patru al pandemiei de COVID-19 şi peste 350 pacienţi pozitivi zilnic, şi-au deschis de câteva zile secţiile şi pentru pacienţii non-COVID. Pacienţii cu boli cronice, sau cu afecţiuni acute, dar care nu reprezintă urgenţe, se pot astfel programa pentru internare, iar asta pentru că ordinul comandantului acţiunii care a suspendat, în vârful pandemiei, internările non-urgente şi-a încetat aplicabilitatea.
Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, cel mai mare spital din Olt, care a rezervat două corpuri de clădire tratării pacienţilor COVID şi a suspecţilor COVID în cadrul secţiei Boli Infecţioase, numărul pacienţilor cu această patologie a scăzut de cinci ori, ceea ce a permis o reorganizare.
Deşi numărul de pacienţi COVID trataţi al SJU Slatina a scăzut la puţin peste 30 zilnic (de la peste 150 – 200 în perioadele de vârf), nu se renunţă deocamdată la rezervarea corpului de clădire Medicală pentru această patologie. În schimb, personalul delegat de pe alte secţii pentru a ajuta colegii din secţia Boli Infecţioase revine la post. „Încercăm să revenim la ce am avut în vară”, a spus managerul Nicolae. Pe lângă serviciile deja oferite în spitalul judeţean, se pregăteşte pentru anul viitor şi un compatrtiment de recuperare post-COVID. Acesta ar urma să funcţioneze în cadrul secţiei externe de Pneumologie, din Scorniceşti. Un post de kinetoterapeut va fi scos la concurs pentru acest compartiment, postul fiind aprobat de curând în organigrama spitalului. Cei mai mulţi dintre pacienţii aflaţi în stare gravă, care pe perioada internării au teste negative pentru SARS-CoV-2, sunt şi astăzi transferaţi în secţii non-COVID, cel mai des în cadrul secţiilor Pneumologie şi Boli Interne, pentru că rareori starea le permite externarea odată cu rezultatele negative.