Actualitate

La Slatina, statuia lui Cuza, abandonată şi vandalizată

O profesoară pasionată de fotografie din Slatina a surprins miercuri-seara, cu telefonul, un cadru care i-a îngrozit pe slătineni. Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, un simbol pentru oraş, a fost coborâtă pentru a se realiza un nou soclu şi abandonată peste noapte.
Statuia lui Alexandru Ioan Cuza, care din 1993 îi reuneşte pe slătineni în jurul ei de Ziua Naţională şi de 24 ianuarie, a fost coborâtă de pe soclu pentru că în această perioadă societatea Dezvoltare Urbană Slatina, aparţinând municipalităţii slătinene, desfăşoară lucrări de modernizare a zonei. Proiectul presupune, însă, şi o redimensionare a soclului statuii, care va fi mai mic, raţiunea fiind, conform conducerii societăţii care realizează lucrările, ca statuia să încapă în fotografiile celor care vor o amintire din Slatina. Lucrările sunt în toi şi trebuie terminate înainte de 1 decembrie, aşa că totul este pe repede înainte. Statuia a fost coborâtă de pe soclu pentru a se realiza cel nou, însă cei care au făcut acest lucru nu au luat nicio măsură de protecţie. Drept urmare, statuia a şi fost vandalizată, pe sabie şi pe umărul domnitorului fiind scrise două nume.
Fotografia profesoarei Daniela Iancu, postată miercuri-seara pe Facebook, a stârnit reacţia slătinenilor, şocaţi de imagine. „Nici nu stiu ce să apreciez sau să depreciez. Poza ta e un reportaj despre nişte nimeni care sunt mulţi şi ne infectează, ca-ntr-un spital din România, fără scăpare. Rusine acestor jeguri care-şi bat joc de istoria noastră“, a scris cineva. „Rest in peace, he was a good man“, a scris altcineva, sau „ Mai doarme şi el că de atâta timp stă în picioare că a amorţit, stă prost cu circulaţia sângelui, a pierdut cardul de sănătate“. „Nu era mai simplu, dacă tot construiesc, să învelească statuia, acestui ‘domn’ (enorm pt România) în ceva protector(folie, nu stiu, orice) până la finalizarea constructiei? .. Întreb pentru un prieten! #centenar #graffiti “, s-a întrebat un alt comentator, autoarea explicând, ca răspuns, şi ce a determinat-o să imortalizeze această imagine: „Am înţeles gestul constructiv al primăriei, care vrea să ne amenajeze acolo o piaţetă, dar aşa este, monumentul trebuia acoperit cumva. E un simbol totuşi. Aşa cum e acum arată ca un mort pe năsălie.. si unde mai pui că e deja vandalizat, cineva i-a aplicat doua tag-uri pe umăr şi pe sabie. Din respect pentru domnitor le-am şters eu“.
Profesoară de arte vizuale, Daniela Iancu a explicat pentru Adevărul că nu şi-a dorit ca postarea să fie un eveniment, ci pur şi simplu fotograful a văzut la acel moment subiectul. „N-am vrut să fie un eveniment, eu nici nu am comentat, pur şi simplu mi s-a părut o chestie foarte puternică. Mi se pare că ar fi trebuit să fie, având în vedere că este un simbol puternic, protejată cu ceva. A stat acolo, s-a scris pe ea, părea ca un mort. (…) E o fotografie făcută cu telefonul, eu umblu mult prin oraş, nu fac politică, am găsit un subiect… Din respect pentru acest simbol eu am şters tag-ul de pe umăr şi de pe sabie, dar am şi varianta originală, am şters în ideea să nu se ajungă şi la mai multe înjurături. Am văzut că au preluat-o partide, dar nu asta a fost ideea. Eu am găsit pur şi simplu un subiect interesant şi am fotografiat. Eu fotografiez străzi şi oameni din Slatina, asta a fost“, a spus profesoara, catalogând drept neglijenţă gestul constructorilor de a abandona, pur şi simplu, fără pază şi fără elemente de protecţie statuia.

Sursa: http://ziare.eclub.ro