Seif furat de la un ocol silvic în urmă cu un an, găsit îngropat aproape de casele hoţilor

Doi tineri din Băbeni, judeţul Vâlcea, au fost arestaţi joi, fiind acuzaţi de comiterea mai multor furturi din societăţi comerciale, cu un prejudiciu de jumătate de milion de lei.
În urma anchetei declanşate în urma acestor furturi, miercuri, au fost făcute trei percheziţii la locuinţele unor suspecţi, cu ajutorul poliţiştilor de la Acţiuni Speciale, nouă persoane fiind duse la audieri, din care două au fost reţinute, iar ulterior arestate pentru 30 de zile.
O serie de bunuri, despre care se crede că provin din furturile comise, au fost confiscate. Printre ele se află şi un seif care a fost furat anul trecut de la un ocol silvic. Acesta a fost descoperit îngropat pe un teren aflat la peste o jumătate de kilometru distanţă de casa suspecţilor.

Suspecţii au intrat noaptea prin efracţie în câteva societăţi

„Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada februarie 2019 – mai 2020, persoanele bănuite ar fi pătruns pe timp de noapte, prin efracţie, în mai multe societăţi de pe raza oraşului Băbeni, de unde au sustras mai multe bunuri şi unelte, iar din una din acestea fiind sustras şi un seif în care se afla o sumă de bani”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, Cătălin Udrea.
Aceeaşi sursă a mai menţionat şi că: „În urma scotocirilor efectuate de poliţişti a fost descoperit un seif metalic, ce se afla îngropat la aproximativ 700 de m de locuinţele unde au fost efectuate percheziţiile, seif care ar fi fost sustras din una dintre societăţi”, iar despre suspecţii principali că au fost reţinuţi de către Poliţie: „În urma probatoriului administrat, organele de cercetare penală au dispus reţinerea pe 24 de ore a doi bărbaţi de 31 respectiv 24 de ani, aceştia fiind încarceraţi la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea”.

Riscă închisoare până la cinci ani

Cum cercetările în acest dosar sunt făcute sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi această instituţie a făcut câteva precizări legate de acest caz: „Prin ordonanţa procurorului din data de 13.05.2020 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei doi inculpaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat”, fiind enumerate mai multe încălcări ale Codului Penal care prevăd că faptele au fost comise: în timpul nopţii, de persoane mascate, prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase, precum şi prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere. Fapte care se pedepsesc cu închisoarea de la unu la cinci ani.
De asemenea, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a mai subliniat într-un comunicat către presă şi că: „Celor doi inculpaţi le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţia…, fiind prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de 14.05.2020. Judecătoria Râmnicu Vâlcea a admis propunerea Parchetului dispunând arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pe o perioadă de 30 de zile. Cercetările vor continua pentru stabilirea tuturor împrejurărilor comiterii faptelor ce fac obiectul cauzei”.

Hoţii, „abonaţi” la Ocolul Silvic Băbeni

Seiful cu bani a fost furat în luna aprilie 2019 de la Ocolul Silvic Băbeni, din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea. Camerele de filmat ale instituţiei, chiar dacă ulterior au fost distruse de făptaşi, au surprins nişte bărbaţi mascaţi care au spart uşa de la intrarea în ocolul silvic, apoi au distrus uşa de la casierie şi au plecat cu seiful în care se aflau 31.600 de lei.
Deşi societatea avea sisteme de supraveghere video şi contract cu o firmă de pază care să intervină rapid în astfel de situaţii, hoţii care au acţionat în trei minute s-au făcut nevăzuţi cu seif cu tot.
Cu două luni înainte de acest jaf, din incinta aceleiaşi unităţi, s-au mai furat mai multe bidoane cu 100 de litri de motorină. Potrivit imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, în februarie 2019 au acţionat trei bărbaţi. Când au realizat că sunt filmaţi, au încercat să-şi ascundă identitatea cu ajutorul hainelor.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/