Actualitate

Şeful poliţiei oraşului este cercetat disciplinar

Scandalul imens petrecut în noaptea de 30/31 martie 2019 într-un club din Caracal, în care s-au scos săbiile, s-a soldat cu un dosar penal cu 25 persoane cercetate, dar şi cu cercetarea disciplinară a şefului poliţiei oraşului.
Nouă persoane din Craiova, printre acestea şi fiul temutului „Cimino”, un personaj extrem de cunoscut în Craiova, au fost implicate într-o bătaie la uşa unui club din Caracal. Totul ar fi pornit, spre dimineaţă, de la faptul că unul dintre petrecăreţii veniţi de la Craiova l-ar fi ameninţat pe un alt client al clubului Imperium. Agenţii firmei de pază care asigură paza şi protecţia clubului i-au poftit pe clienţii deveniţi agresivi afară, iar acolo ar fi pornit scandalul, imortalizat de camerele de supraveghere ale obiectivului. S-a pornit o încăierare generală, tinerii veniţi din Craiova au scos de prin maşini săbii şi alte obiecte tăietoare, agenţii de pază s-au apărat, la rândul lor, cu spray-urile iritant-lacrimogene din dotare, dar au ar fi apelat şi la alte obiecte din preajmă. La două săptămâni de la scandal, patronul firmei de pază Safety Security din Caracal, Remus Rădoi (şi acesta implicat în trecut în evenimente între agenţii săi de pază şi membri ai unui clan local de romi), revoltat de cum decurge ancheta, a venit cu acuzaţii grave la adresa oamenilor legii, printre altele afirmând că poliţiştii ar fi intervenit la 48 de minute de la apelul la 112, iar în cursul cercetării nu i-ar fi chemat pe o parte din participanţii la eveniment la audieri, mai mult, singurul învinuit, de tentativă de omor chiar, fiind unul dintre agenţii de pază, care nu a făcut altceva decât să se apere. Reprezentanţii IPJ Olt spun în schimb că intervenţia ar fi fost promptă, iar cercetările s-ar fi pornit imediat, desfăşurându-se inclusiv percheziţii la interlopi acasă, în Craiova.

„În mod curent avem doi agenţi de pază. În seara respectivă aveam patru pentru că se simţea o oarecare tensiune”

Patronul firmei de pază acuză că cercetările ar fi lâncezit vreme bună. Totul, spune acesta, ar fi pornit cu stângul încă din seara respectivă, când în urma apelului la 112 poliţiştii ar fi venit după 48 de minute. „În realitate, asupra celor care au atacat cu săbiile nu s-a dispus nicio măsură, mai mult, nici nu au fost anchetaţi, deşi noi am indicat locul unde plecaseră de la eveniment. Au fost anchetaţi toţi agenţii de pază şi s-a început anchetarea cu privire la fapta de omor asupra unuia dintre agenţii de pază care s-a apărtat şi el cu un lemn, cu ce a apucat, şi l-a lovit pe unul dintre infractori. A fost dat un apel la 4,00 şi 6 minute, a fost dat un al doilea apel la 4,00 şi 14 minute, pe 112, ambele, la 4,00 şi 36 minute a fost dat un apel către Poliţia Caracal, în sensul că – dom’ne, nu mai veniţi, ce faceţi, că ne omorâm aici?! În jurul orei 5,00 şi 5 minute, cam pe-acolo, au venit ei, se vede pe camerele de luat vederi. Vorbim pe probe”, a declarat Rădoi, care a explicat că răfuiala agenţilor de pază cu acei clienţi ai clubului care au scos săbiile ar fi pornit de la faptul că aceştia din urmă i-ar fi pus cuţitul la gât unui client, moment în care agenţii ar fi intervenit, l-ar fi izolat pe agresor şi l-ar fi scos din club. Prietenii acestuia au ieşit de asemenea şi au scos de prin maşini săbii şi cuţite, începând o încăierare generală.
Rădoi a mai spus că ar fi existat semne că lucrurile în club ar putea să ia o turnură violentă, motiv pentru care paza clubului a fost suplimentată, în acea noapte, cu încă doi agenţi de pază (de la două posturi, câte se asigurau în mod curent). „În mod curent avem doi agenţi de pază. În seara respectivă aveam patru pentru că se simţea o oarecare tensiune, adică noi în momentul în care avem elemente recunscute ca recalcitrante în cluburi încercăm să suplimentăm un pic, pentru precauţia noastră, se vedea de la un timp că se manifestă într-un md mai nelalocul lui în club, ceea ce a determinat ca agenţii de pază să ceară o suplimentare. N-a fost suficient, au sărit chiar şi persoane din club ca să apere…(…) Nu sunt clienţi fideli, însă ei sunt renumiţi în zona Olteniei, sunt cotaţi ca fiind cel mai periculos clan în zona noastră, „Cimino”. Fireşte că noi având o firmă cu peste 1.800 de angajaţi, avem informaţia şi le ştim obieciurile, şi iată că s-a şi confirmat”, a mai spus Rădoi.

„Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au intervenit în 14 minute”

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt nu confirmă acuzaţiile patronului firmei de pază, ci menţionează că poliţiştii au intervenit prompt,ajungând la locul conflictului în 14 minute. „Referitor la altercaţia din data de 31 martie a.c., care a avut loc într-un bar din municipiul Caracal, vă aducem la cunoştinţă faptul că, în urma unui apel prin SNUAU 112, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au intervenit în 14 minute. De asemenea, o grupă de intervenţie a Serviciului pentru Acţiuni Speciale Olt s-a deplasat de îndată la locul incidentului, în vederea prevenirii declanşării unui alt conflict între cele două grupuri”, a transmis IPJ Olt. Poliţiştii şi-ar fi făcut treaba şi în cursul cercetărilor. „În cadrul cercetărilor au fost identificate peste 20 de persoane implicate. (…) De la locul evenimentului au fost ridicate mai multe arme albe. Totodată, la data de 4 aprilie a.c., poliţiştii au efectuat 5 percheziţii pe raza municipiului Craiova, la domiciliile unor persoane implicate în acest conflict, fiind ridicate alte arme albe. Ulterior, la data de 8 aprilie a.c., dosarul a fost preluat în cercetare proprie de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt nefiind delegat să desfăşoare activităţi”, au mai menţionat reprezentanţii IPJ Olt. La percheziţii, însă, spun surse din poliţie, cinci dintre interlopii agresivi nu au fost găsiţi la domiciliu, fiind deja plecaţi din ţară, motiv pentru care au fost citaţi pentru audiere. Reprezentantul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a confirmat că se fac cercetări în dosarul preluat de la parchetul local din Caracal, fiind cercetate 25 de persoane şi deja puse sub învinuire, căpătând calitatea de inculpaţi, opt dintre cei implicaţi în scandal. Faptele pentru care sunt cercetaţi sunt: tentativă de omor, portul sau folsirea de obiecte periculoase, tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere. Deşi poliţiştii spun că şi-au făcut treaba, în urma acuzaţiilor, şeful Poliţiei Caracal este cercetat disciplinar. „În urma unor afirmaţii şi imagini postate pe o reţea de socializare, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt a fost dispusă cercetarea disciplinară a şefului Poliţiei municipiului Caracal. Acesta este cercetat pentru posibile fapte de natură disciplinară, care ar putea aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului, sau prestigiului instituţiei. Cercetarea a fost declanşată săptămâna trecută”, au mai menţionat reprezentanţii IPJ Olt.

Sursa: http://ziare.eclub.ro