Actualitate

Şefa DSP Vâlcea se află în concediu, deşi premierul a subliniat că direcţiile de sănătate publică sunt vitale

În plină criză legată de coronavirusul COVID 19, autorităţi care ar trebui să se afle în prima linie a luptei împotriva pandemiei şi-au luat concediu.
În timp ce unii şefi ai Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) din ţară sunt demişi sau îşi depun demisia, iar premierul Ludovic Orban declară public că vor mai urma şi alte schimbări, alţii pleacă în concediu.
„Direcţiile de Sănătate Publică sunt vitale în eforturile pe care le facem”, şi „Trebuie să identificăm resurse umane pe care să le punem la dispoziţia DSP”, a spus printre altele prim-ministrul României, joi seara, 12 martie, în contextul în care şefele de la DSP Gorj şi Timiş au fost demise, iar directoarea de la DSP Bucureşti şi-a dat demisia, demonstrând astfel deficienţele din sistem.
Omoloaga lor de la Vâlcea, dr. Lorena Mărgăritescu, în schimb, şi-a luat concediu chiar în această perioadă, şi nu se află în ţară, iar potrivit unei informări a delegat la conducerea direcţiei pe altcineva, fără să se specifice despre cine este vorba.
Într-un comunicat semnat de purtătoarea de cuvânt a DSP Vâlcea, dr. Amelia Piţiga, se specifică doar: „În urma apariţiei unei probleme de ordin personal, dr. Mărgăritescu Lorena a înaintat către ministerul Sănătăţii o cerere de concediu care a fost aprobată. Urmare a acestei cereri aprobate, a fost desemnată o persoană ca înlocuitor.”
Ştirea vine pe fondul creşterii bruşte a numărului persoanelor aflate în carantină, în judeţul Vâlcea, cu suspiciune de coronavirus, de la 10 la 37, potrivit ultimei informări, de joi, 12 martie. Alte 243 de persoane sunt în autoizolare la domiciliu, iar patru sunt internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Vâlcea, deşi rezultatul în cazul testărilor acestora a ieşit negativ.
DSP Vâlcea are un singur epidemiolog şi doar două persoane care se ocupă de testarea celor aflaţi în carantină.
În ultimele 48 de ore, două persoane aflate în izolare au plecat / fugit de la domiciliu. Una dintre ele a fost, miercuri, 11 martie, victima unei altercaţii cu un vecin supărat că pune în pericol întreaga comunitate din Laloşu, motiv pentru care ambii s-au ales cu dosare penale, iar cealaltă a provocat joi dimineaţa, 12 martie, un accident rutier, după ce s-a urcat în stare de ebrietate la volan. Şi în acest caz s-a întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/