Actualitate

Reacţia virulentă a angajaţilor MAI după ce au aflat că vor da socoteală statului şi după moarte. „E ireal!”

Ministrul Lucian Bode a dispus ca angajaţii MAI să nu mai aibă dreptul la onoruri militare decât după ce li analizează activitatea profesională şi conduita pe care au avut-o după încetarea raporturilor de serviciu. Anunţul a stârnit controverse.
Conform Ordinului nr. 31 din 18 februarie 2021, publicat în Monitorul Oficial în data de 25 februarie 2021, angajaţii MAI (poliţiştii, lucrătorii ISU cu funcţii militare etc) nu mai au dreptul la onoruri militare decât cu aprobarea unei Comisii pentru Onoruri Militare. „În scopul exprimării acordului pentru organizarea funeraliilor cu onoruri militare, la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, respectiv la nivelul fiecărui judeţ se constituie o Comisie pentru Onoruri Militare, formată din comandantul Comenduirii Garnizoanei Bucureşti a Ministerului Afacerilor Interne sau, după caz, inspectorul şef al inspectoratului judeţean de jandarmi competent teritorial, precum şi din inspectorul şef al inspectoratului judeţean de poliţie/directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectorul şef al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean/Bucureşti-Ilfov, şeful serviciului teritorial al Poliţiei de Frontieră Române, şeful structurii teritoriale a Direcţiei Generale de Protecţie Internă şi şeful structurii în care era încadrat/înmatriculat defunctul la data decesului.”, se arată în articolul 42.1, aliniatul 1. În acelaşi articol, la aliniatul 5 se mai menţionează: „În vederea exprimării acordului pentru organizarea de funeralii cu onoruri militare, Comisia pentru Onoruri Militare analizează, în condiţiile legii, activitatea persoanei prevăzute la art. 41 alin. (1) desfăşurată de-a lungul carierei, precum şi conduita acesteia după trecerea în rezervă sau direct în retragere”.

Reacţia pompierilor

Primii care au reacţionat au fost pompierii. Aceştia au scris un articol pe site-ul pe care-l gestionează, agendapompierului.ro, în care precizează că „…sunt realităţi generate de un ordin al ministrului de interne Lucian Nicolae Bode care, întrucât epuizase toate problemele importante de la nivelul ministerului, s-a gândit să pună ‘mnealui la punct taman ceremonia de înmormântare a poliţiştilor şi militarilor din subordine. Deh, când problemele sistemului le rezolvi asmuţind cerberi asupra oamenilor, fără să te intereseze să faci o anamneză corectă pentru a vedea ce a îmbolnăvit şi de unde a început să putrezească sistemul în MAI, cred şi eu că-ţi rămâne timp de funeralii, altă treabă nu mai ai ca ministru de interne, totul merge strună”. „Criteriile care te condamnă la o înmormântare de civil sunt multe, unele justificate, noi de vom referi doar la cele aberante. Pentru acestea, ordinul ministrului Bode ne trimite la Legea 80/1995 – Statutul cadrelor militare, la articolul 85, unde sunt enumerate motivele pentru care pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate. Coroborând cele două acte normative aflăm că te-ai lins pe bot de la înmormântare cu onoruri dacă ai fost trecut în rezervă (şi) astfel: g) la cerere, pentru motive bine întemeiate; !!!!!!! Domnule ministru, ce glumă proastă! Carevasăzică dacă omul are MOTIVE ÎNTEMEIATE să fie trecut în rezervă LA CERERE, salut onor militar la înmormântare? h) prin demisie; Idem. Dacă ai demisionat că ai fost nevoit să pleci în altă ţara cu familia, de exemplu, după ce ani la rând ai prins infractori sau ai salvat vieţi, adio! Nu mai eşti demn de onoruri militare la înmormântare! m) în cazul neavizării în vederea acordării autorizaţiei de acces la informaţii clasificate sau certificatului de securitate, la retragere ori în cazul în care aceste documente nu sunt revalidate, din motive imputabile cadrului militar în condiţiile legii; Păi, dacă supăraţi băieţeii de la DIPI, doar n-aţi vrea să pupaţi înmormântare cu onoruri! Iar dacă aţi fost sau nu vinovaţi de ceva, şi mai ales, de ce, rămâne secret, că activitatea instituţiei, la fel şi bugetul, e CLASIFICATĂ.”, se mai arată în acelaşi articol.

„Pensia nu vă scapă de supravegheri”

„Dacă n-ar fi tragic, ar fi comic, ajungi să te judece nişte băieţi veseli, pe post de spiriduşii lui Moş Crăciun, înainte să apuce s-o facă Dumnezeu. Carevasăzică nu cumva să va imaginati, dragi angajaţi MAI, că pensia vă scapă de supravegheri şi ascultat telefoane fără mandat. Nuuu! Nici pomeneală! Băieţii se vor asigura că în cazul în care v-ar trece prin cap o plecare din lumea asta cu onoruri militare, să aibă pregătit dosarul de supraveghere care să-i ajute să spună, DA sau BA.”, mai spun pompierii. Poliţiştii au reacţionat şi ei şi au comentat postările apărute pe internet. „DIPI ne va supraveghea şi la pensie. Ireal!… Plătiţi orele suplimentare, desfiinţaţi sclavia, până la onoruri… Cine are nevoie de ele??… Eu propun să vă dea onorul numai vouă, că cei care au slujit ţara 25-30 ani nu merită astfel de onoruri, vouă vi se cuvine totul. Să vă dea vouă onorul, să vă săturaţi, să vă iasă pe ochi !! Zdrenţe de oameni dacă puteţi fi numiţi aşa!!”.

Sursa: http://ziare.eclub.ro/