Actualitate

Protest autorizat, la Vâlcea, pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra neregulilor din sistemul medical local

O idee născută în urma protestului spontan de sâmbătă, 12 ianuarie, din faţa Spitalului Judeţean Vâlcea, se transformă în realitate. Astfel, în urma unei solicitări de autorizare, se va organiza un protest, joi, 17 ianuarie, în faţa Instituţiei Prefectului Vâlcea, între orele 14.30 – 17.00.
Protestul paşnic, de sâmbăta trecută, va avea urmări, după ce luni, 14 ianuarie, la Primăria Râmnicu Vâlcea a fost depusă o solicitare pentru aprobarea unui protest, de această dată organizat în faţa Prefecturii Vâlcea.
Reamintim că sâmbătă la Vâlcea s-a derulat un protest spontan în spirit de solidaritate cu un bebeluş de numai 1 an şi o lună, Ayan Mutu, care a fost diagnosticat la Vâlcea cu laringită acută, dar în următoarea zi a fost transferat la Bucureşti, pe drum a făcut un stop-cardiorespirator, iar acum se află la Spitalul Marie Curie în moarte cerebrală de gradul 3.
Nu doar cazul Mutu a scos în stradă la finele săptămânii trecute 100 de oameni, ci şi un alt caz, tot al unui bebeluş, de 1 an şi opt luni, Medeea Ilinescu, care a fost diagnosticată cu roşu în gât, tot la Vâlcea şi cinci zile mai târziu ajungea în stare gravă la Bucureşti cu pneumonie masivă severă. Micuţa este internată în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Grigore Alexandrescu.
În fruntea persoanelor nemulţumite de serviciile medicale din Vâlcea şi care condamnă malpraxisul medical, se află Bogdan Neagu, iniţiatorul Asociaţiei Victimelor Malpraxisului Medical.
Organizatorii speră ca, în acest mod, să atragă atenţia autorităţilor asupra stării de sănătate a sistemului medical vâlcean din Unitatea de Primiri Urgenţe, dar şi din celalalte secţii ale Spitalului Judeţean Vâlcea. De asemenea, se mai aşteaptă că manifestarea se va bucura de o participare cât mai numeroasă din partea celor care fie empatizează cu problemele pacienţilor, fie au fost la rândul lor victime ale actului medical.
„Organizatorii vă roagă să participati la acest protest autorizat, ca împreună să ne susţinem semenii ce au de suferit datorită erorilor medicale. Astăzi suferinţa este a lor, mâine poate fi a noastră!”, sună sloganul acestui protest.
Participanţii sunt rugaţi, de asemenea, să vină echipaţi cu pancarte corespunzătoare şi invită la eveniment reprezentanţii instituţiilor publice: prefectură, consiliu judeţean, casa de asigurări de sănătate, spitalul judeţean, societatea civilă şi ONG-uri care au ca obiect de activitate sănătatea publică, dar şi ministerul sănătăţii şi pe cel al administraţiei de interne, pentru ca împreună să se găsească soluţii la problemele existente.

Sursa: http://ziare.eclub.ro