Procesiunea DRUMUL CRUCII la Stoina
„Gândiţi-vă că procesiunea a avut loc într-un sătuleț unde este cea mai mică parohie din comuna Stoina. Încă o dată se demonstrează capacitatea unei comunităţi de a realiza ceva atunci când energiile sunt coordonate corespunzător. Numărul populaţiei este un detaliu. Decisive sunt însă calitatea acesteia şi cel care este oficial sau nu lider. Cu foarte puţin poţi face enorm dacă ai voinţă, pricepere şi caracter!”
Interviu cu Doamna Bușe Ioana, inițiatorul și totodată coordonatorul procesiunii DRUMUL CRUCII, de la Stoina.
Reporter (R): – Bună ziua doamna Bușe. Am fost plăcut surprins de cum a decurs procesiunea „Drumul Crucii”, buna organizare, numărul mare de participanţi…
Bușe Ioana (BI): – Bună ziua. E a doua oară când are loc această procesiune. Dar acum a fost absolut deosebită.
R: – De ce deosebită?
BI: – În primul rând numărul mare de participanţi, în al doilea rând organizarea. Practic a fost o acţiune a parohiei din satul Mieluşei în care s-au implicat benevol foarte multe persoane. Eu am completat ceea ce este necesar şi am coordonat partea laică a acţiunii. Deci nu a fost o acţiune „oferită”.
R: – Este un eveniment singular în Oltenia, nu?
BI: – Gândiţi-vă că procesiunea a avut loc într-un sătuleț unde este cea mai mică parohie din comuna Stoina. Încă o dată se demonstrează capacitatea unei comunităţi de a realiza ceva atunci când energiile sunt coordonate corespunzător. Numărul populaţiei este un detaliu. Decisive sunt însă calitatea acesteia şi cel care este oficial sau nu lider. Cu foarte puţin poţi face enorm dacă ai voinţă, pricepere şi caracter!
R: – Mai sunt premiere în Stoina?
BI: – Probabil vă gândiţi la Muzeul Mărţişorului. Până una alta e primul şi singurul din lume. Prin el am făcut posibilă prezentare Stoinei şi a Olteniei în cadrul unor simpozioane la vreo 30 de universităţi din toată lumea. Începând cu New York şi Toronto şi terminând cu Bruxelles şi Ankara. Şi asta cu o investiţie absolut minoră.
R: – Deci, comuna Stoina a făcut reclamă întregii Oltenii?
BI: – Pare ciudat dar aşa este. Dacă ştii ce, când şi cum să faci, aproape totul e posibil!
R: – Unii vor zice că Drumul Crucii a fost o acţiune politică şi electorală…
BI: – Întotdeauna vor fi „unii” care vor zice prostii. Din invidie, neştiinţă sau negândire. Când va fi vremea campaniei electorale atunci discutăm. Acum a fost „campanie electorală” pentru Dumnezeu. Iar celor din Stoina am dorit să le oferim un moment de a fi împreună. Anul acesta primăria nu a mai organizat „Ziua comunei” în 8 septembrie. Procesiunea şi agapa finală pot fi considerate puţin şi ca o sărbătoare a comunei dar puţin mai spirituală…
Mă gândesc şi la ce îmi spunea preotul Nicolae Dîrnu citând din Noul Testament unde Iisus promite că acolo unde vor fi mai mulţi adunaţi în numele Său, va fi şi el prezent.
R: – Înseamnă că dumneavoastră aţi fost coordonatorul acţiunii?
BI: – Parţial adevărat. Să zicem un fel de coordonare tehnică. Dar nimeni nu poate face mare lucru singur. Preotul Nicolae Dîrnu, parohul bisericii din Mieluşei, s-a implicat trup şi suflet în această acţiune. „Trup”… icoanele de la troiţe şi ramele acestora, iconiţele distribuite oamenilor şi altele au fost din banii dânsului. „Suflet”… cred că l-aţi văzut în acţiune.
De asemenea părintele Iulian Margineanu, protopopul nostru. Dânsul a mobilizat preoţii ce au participat, s-a implicat decisiv în obţinerea aprobărilor conform rânduielilor bisericeşti şi multe altele.
R: – Vă doresc succes în continuare!
BI: – Mulţumesc! O completare: Se pare că anul viitor vor mai fi organizate şi în alte parohii oltenești astfel de procesiuni. Asta înseamnă că „sămânţa” acţiunii de aici a fost foarte bună!