Actualitate

Probleme sociale ale vârstnicilor nerezolvate până la moarte

Reprezentanţii asociaţiilor de pensionari spun că membrii li se plâng de faptul că nu reuşesc să obţină locuri în căminele în care sunt îngrijiţi bătrânii, în condiţiile în care în sistem privat astfel de servicii nu există în judeţ.
Locurile în căminele de bătrâni de pe raza judeţului Olt sunt suficiente pentru a satisface cererile existente, spun reprezentanţii Direcţiei Generale de Asisteţă şi Protecţia Copilului Olt, deşi pensionarii spun, prin intermediul reprezentanţilor lor, că accesul în astfel de instituţii de îngrijire este extrem de greoi şi că foarte des li se motivează, tocmai, că „nu sunt locuri“. Problema a fost discutată marţi, 18 septembrie 2018, la Prefectura Olt, în şedinţa lunară a Comisiei de Dialog pentru Problemele Vârstnicilor, la final ieşind la iveală informaţia că, în cele două cămine destinate îngrijirii bătrânilor din Olt (Fălcoiu şi Slatina), administrate de DGASPC Olt, mai sunt libere… patru locuri! Până aici, însă, s-a expus o teorie care arată foarte bine pe hârtie, despre calitatea serviciilor oferite (pe care reprezentanţii pensionarilor, de altfel, nu o contestă), despre strategia judeţeană privind serviciile sociale, despre harta acestor servicii, care este revizuită anual etc. Semnalele venite însă din partea pensionarilor sunt rele, conform acestora un loc într-un astfel de cămin este extrem de greu de obţinut, deşi potenţialii beneficiari au venituri şi ar putea suporta costurile, conform legii.
Nu căminele de bătrâni ar fi, însă, soluţia pentru vârstnicii care nu se mai pot îngriji singuri, ci o grijă mai mare a comunităţii şi a familiilor din care aceştia provin, dar şi înfiinţarea de centre de zi pentru bătrâni, în acest sens primăriile având oportunitatea aplicării pentru implementarea unor proiecte pe bani europeni. O singură primărie din judeţ, însă, s-ar fi adresat către DGASPC pentru o eventuală consultanţă în vederea dezvoltării unui astfel de proiect care „să nu-i scoată pe bătrâni din mediul lor“, pe parcursul discuţiilor acreditându-se ideea că mulţi vârstnici, deşi nu se mai pot gospodări singuri şi nici nu se bucură de prea mare ajutor din partea semenilor, ar refuza, pur şi simplu, instituţionalizarea într-un centru de îngrijire.

Sursa: http://ziare.eclub.ro