Actualitate

Primele cazuri de gripă în Olt

Patru pacienţi din Olt care s-au prezentat la spital cu simptomatologie specifică gripei au aflat, în urma investigaţiilor în laborator, că au contractat gripa sezonieră.
Pacienţii au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina începând din 5 ianuarie 2019, la internare prezentând, spun reprezentanţii DSP Olt, simptomatologie combatibilă cu gripa: debut brusc, febra peste 390 C, astenie, cefalee, tuse, rinită, coriză, stare generală alterată, recoltându-se probe pentru investigarea cu laboratorul, astfel confirmându-se gripa. Trei dintre cazurile de gripă confirmată au virusul gripal tip A subtip H1, un altul virusul gripal tip A subtip H3. Pacienţii au vârste cuprinse între 35 şi 82 ani, iar starea lor este favorabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Olt, Gabriela Gogiu, cel mai tânăr fiind chiar externat. Cei patru pacienţi, trei din zona rurală, unul din Slatina, nu erau vaccinaţi antigripal, specialiştii insistând în continuare asupra necesităţii administrării vaccinului pentru a se evita formele grave de boală. Cei mai expuşi sunt pacienţii în evidenţă cu afecţiuni cronice, copiii şi bătrânii, pacienţii cu sistemul imunitar slăbit.
La nivelul judeţului Olt, din categoriile considerate la risc s-au catagrafiat 30.300 persoane, pentru care s-a solicitat Ministerului Sănătăţii vaccin antigripal. În judeţ au ajuns cu aproape 7.000 doze mai puţin (23.830), la acest moment la dispoziţia medicilor de familie nemaifiind mai mult de 500 doze. Pacienţii care vor să se vaccineze pot achiziţiona, în schimb, vaccinul din farmacii, costul nefiind deosebit de ridicat.

Ce putem face pentru a ţine gripa departe?

Epidemiologii insistă ca pacienţii să respecte indicaţiile specialiştilor şi să încerce să limiteze cât mai mult riscul contractării virusurilor. Iată şi o importantă listă de recoamndări, care ţin de activitatea de zi cu zi:

 1. Respectarea măsurilor de igienă individuală – spălarea pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie;
 2. Evitarea aglomeraţiilor de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie;
 3. Curăţaţi şi dezinfectaţi vesela şi tacâmurile, mai ales dacă unul dintre membrii familiei este bolnav. Spălați jucariile copiilor după ce au fost folosite.
 4. Folosiţi serveţele de hârtie pentru a vă acoperi gura şi nasul când tuşiti sau strănutați, aruncaţi-le imediat după folosire şi spălaţi-vă pe mâini.
 5. Evitaţi aglomeraţiile de persoane şi contactul prelungit cu cineva care are o viroză respiratorie.
 6. Dormiţi bine şi mâncati sănătos, echilibrat, pentru a nu vă slăbi imunitatea şi a nu deveni vulnerabili la infecţii. O dietă echilibrată, care pune accent pe fructe proaspete şi legume, cereale şi cantităţi mici de carne slabă permite organismului sa se concentreze la apărarea împotriva virusurilor, mai mult decât la digestie.
 7. Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lămâie şi miere si supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri.
 8. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare şi astfel la agravarea simptomelor.
 9. Staţi acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută.
 10. Păstrați camera caldă, dar nu o supraîncălziţi. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea.
 11. Este bine de ştiut ca antibioticele nu ajută în viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului.
 12. Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.
 13. Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
 14. Păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave.
 15. Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu persoanele bolnave.
 16. Evitarea automedicaţiei si prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor semne /simptome compatibile cu gripa.
 17. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C).
    Sursa: http://ziare.eclub.ro