Actualitate

Primarul din Râmnicu Vâlcea vrea să amenajeze un deal după modelul unui proiect din Cracovia

De ani de zile municipalitatea din Râmnicu Vâlcea îşi doreşte să amenajeze Dealul Capela, la poalele căruia a apărut oraşul. Ideea administraţiei locale a întâmpinat însă o puternică opoziţie. Contestatarii ideii sunt ferm convişi că în spatele acestui demers se ascund interese imobiliare pentru cea mai ofertantă şi pitorească zonă a oraşului.
Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea a declarat recent că a obţinut acordul de principiu din partea Romsilvei de a prelua 33 de hectare de pădure, cu titlu gratuit. Se doreşte transformarea acestui deal, cu o istorie bogată de pe vremea romanilor, într-o uriaşă zonă de agrement.
Proiectul după care doreşte să se inspire primarul vâlcean vine dintr-un oraş considerat inima culturală şi artistică a Poloniei. Un oraş cu 40 de parcuri, grădini şi păduri, precum şi cu cinci rezervaţii naturale, care acoperă peste 350 de hectare în interiorul oraşului. Parcul Planty, spre exemplu, cel mai cunoscut dintre parcuri, are o istorie de două secole şi formează o centură verde în jurul Oraşului Vechi, în locul vechilor ziduri. Un alt parc, Krakowski, vechi de peste un secol, care era cea mai populară destinaţie în secolul al XIX-lea, a scăzut între timp mult din dimensiuni din cauza dezvoltării proiectelor imobiliare.
Grădina Zoologică de care pomenea primarul Râmnicului se află în inima unui parc naţional aflat chiar în centrul Cracoviei. Şi aceasta are o istorie de aproape un secol, găzduind 1500 de animale din 260 de specii, de la hipopotami pitici, la cai mongoli sălbatici, elefanţi şi antilope rare.

Sursa: http://ziare.eclub.ro