„Nu e posibil să facă fiecare ce vrea în ţara asta“
O stradă a „răsărit“ cu peste şase ani în urmă la poarta unor oameni de afaceri din Slatina, iar din vară, deranjaţi că şi locatarii din zonă o foloseau, şi-au montat şi bariere. Acum revendică şi terenul, iar între timp Lucreţia Stoica, o pensionară din oraş, a pus paie pe foc, făcându-le plângere după plângere.
Până la acest moment nimeni nu poate spune cu certitudine care este regimul juridic al terenului pe care a apărut strada, iar autorităţile fac verificări. Din informaţiile de până acum rezultă însă că nu ar exista o autorizaţie pentru asfaltarea străzii (după cum rezultă dintr-un răspuns primit de pensionara Lucreţia Stoica de la Direcţia Străzi şi iluminat public), dar autorităţile au răspuns pentru Adevărul că în prezent încă mai analizează situaţia. Totul a început în 2004, când un fost teren de fotbal aparţinând unei societăţi comerciale din Slatina a fost lotizat şi vândut, aici începând să se construiască mai multe case. Alţi proprietari din zonă s-au bucurat de noul drum, însă au început problemele când au apărut barierele. Printre cei care au sesizat în nenumărate rânduri se află Lucreţia Stoica (62 ani), o pensionară. Femeia spune că, deşi nu are niciun interes în zonă, a luat totul ca pe o provocare, după ce o prietenă i s-a confesat că „asta e, au pus stăpânire pe drum, nimeni nu le poate face nimeni nimic“. A fost plimbată de la o instituţie la alta, dar, nemulţumită de răspunsuri, a tot revenit. Lucreţia Stoica spune că a început acest demers pentru că i s-a părut inacceptabil că, doar pentru că au bani, afaceriştii vizaţi îşi permit să încalce legea flagrant Direcţiile din Primăria Slatina, obligate, mai mult la insistenţele femeii, să descâlcească iţele poveştii, dau vina una pe alta. În 2015, Direcţiei Administrare Străzi o altă direcţie din primărie îi răspundea că strada e proprietate privată În 2018, acelaşi răspuns îl primeşte Lucreţia Stoica de la Direcţia Administrare Străzi Directorul Poliţiei Locale, Adrian Pop, sesizat de cetăţenii din zonă că un drum public a fost închis abuziv, aşteaptă, la rândul său, pentru a-i putea propune primarului Slatinei, Emil Moţ, eventuale sancţiuni pentru cele întâmplate acolo, un răspuns „urgent“ de la Direcţia Administrarea Patrimoniului, tot din primărie.
Conform imaginilor preluate cu ajutorul Street View, în 2012 strada era deja asfaltată de noii proprietari din zonă, nu şi restul cartierului Ce spun asfaltatorii Proprietarii spun că au dreptatea de partea lor. Mircea Ungureanu, cel care de curând a mai câştigat o licitaţie, de peste 14 milioane lei, de la Primăria Slatina, pentru amenajarea unui parc în zona fostei unităţi militare, nu a răspuns la telefon. A făcut-o, în schimb, vecinul său, Nicolae Drăgan, care a povestit totul pe scurt. „Am cumpărat terenurile acolo, eu cu vecinii mei, acum vreo 5-6 ani, acolo terenurile astea nu erau perfect măsurate, le-am măsurat fiecare, am făcut toate demersurile, toate actele, în faţa porţii noastre nu era niciun drum, erau nişte grămezi, mormane de pământ, acolo fusese un stadion de fotbal. Am cărat la modul o mie de rabe de pământ, ne-am făcut un drum ca să putem să intrăm şi noi, ca oamenii, civilizat, în case, că dădusem o grămadă de bani pe terenul ăla, am făcut drumul, am scos molozul ăla de-acolo, l-am cărat, am îndreptat terenul şi aşa mai departe. În urmă cu ceva timp, primăria a asfaltat toată zona de-acolo, Aleea Mărului şi ce mai era acolo, strada asta nu a asfaltat-o, nu a asflatat-o pentru că nu era terenul primăriei, era terenul nostru. Noi am început demersurile pentru reîntregirea cărţii funciare, să ne luăm terenul din faţă, sunt actele depuse, şi aşa mai departe. Acuma, noi, făcând toate demersurile astea, făcând drumul cu banii noştri şi aşa mai departe, veneau toţi vecinii şi văzând că e un drum asfaltat, veneau şi parcau maşinile şi noi nu mai puteam să intrăm în curţi. Şi am vrut să ne punem bariere, aveam demersurile făcute, terenul este al nostru, am pus bariere. Acuma, de la Primărie ne-a spus că încă nu sunt actele gata, să ne ridicăm barierele şi la revedere“, a precizat Drăgan.
Terenurile au fost lotizate, în 2004, astfel încât aleea de acces să fie între proprietăţi, lucru care astăzi nu mai corespunde acestui plan, proprietarii din primul rând de case construindu-şi accesul din vecinătatea blocurilor. La întrebarea „De ce nu v-aţi făcut din start drumul, fiind al dumneavoastră?“, proprietarul a replicat: „Era al nostru de fapt, şi noi nu ştiam. Fiecare teren din ăsta, poţi să-ţi faci reîntregire de carte funciară, intrare în posesie şi atunci am făcut toate demersurile astea, să-l luăm, dar nu s-a rezolvat. O să se rezolve, probabil, noi am ridicat barierele cum ne-au spus cei de la primărie, de două săptămâni jumate…“. Nu a putut răspunde, în schimb, la întrebarea de la care şi-a pornit Lucreţia Stoica demersul, respectiv dacă strada a fost asfaltată cu toate autorizaţiile necesare. Între timp, barierele au fost ridicate, dar nu şi desfiinţate.
Sursa: http://ziare.eclub.ro