Actualitate

Poliţia locală vrea să-i „europenizeze“ pe slătineni cu… amenzi!

Poliţiştii locali vor aplica amenzi mari pentru cei care hrănesc animalele fără stăpân, dar şi celor care îşi satisfac nevoile fizioliogice pe domeniul public, deşi municipalitatea nu asigură toalete publice. 19 noi contravenţii se regăsesc în regulamentul lansat în dezbatere publică.
La sfârşitul săptămânii trecute a fost lansat în dezbatere publică un nou regulament pe baza căruia Poliţia locală din Slatina să poată sancţiona contravenţional cetăţenii pentru anumite fapte, unele dintre ele nereglementate până în prezent. Mai exact, din cele 104 contravenţii care vor fi pedepsite cu amenzi, 19 sunt noi. Printre acestea, şi sancţiuni care vor fi contestate de iubitorii de animale, deja intraţi în alertă. Cei care hrănesc animalele abandonate riscă să fie sancţionaţi cu amenzi între 400 şi 800 lei, având posibilitatea ca în termen de 15 zile să plătească jumătate din minimul acestei amenzi (deci 200 lei). Se încalcă, însă, legislaţia privind protecţia animalelor, spun iubitorii de animale care anunţă, totodată, că vor depune, pe de o parte, amendamente la acest regulament, iar pe de alta, dacă se va aproba în Consiliul local în forma propusă, vor acţiona în contencios administrativ pentru anulare
Numărul cetăţenilor deranjaţi de faptul că se oferă resturi animalelor fără stăpân este însă mai mare, iar aceştia s-au adresat în repetate rânduri poliţiştilor. Această atitudine produce disconfort şi, în plus, pune şi cetăţenii în pericol, pentru că acei câini care încep să mănânce devin agresivi cu cetăţenii care trec prin zonă, atrage şobolani etc.
Noul regulament va reglementa şi câte animale de companie ar avea dreptul un proprietar să îngrijească într-un apartament. Conform propunerilor, este vorba de cel mult trei pisici sau cel mult doi câini. Greu de stabilit în ce categorie intră, însă, cei care cresc şi câini şi pisici în acelaşi apartament.
Deşi cu greu găseşti în Slatina o toaletă publică în tot oraşul, în noul regulament sunt prevăzute amenzi între 100 şi 500 lei pentru cei care îşi satisfac nevoile fiziologice pe domeniul public şi privat al municipiului, în scări de bloc etc.
Amatorii de mesaje pe clădiri, cu graffiti, vopsea sau ce altceva mai au la îndemână, vor fi sancţionaţi, în cazul în care sunt identificaţi, cu amenzi între 300 şi 800 lei, cei care montează suporţi pentru uscat rufe pe faţade – cu amenzii între 300 şi 600 lei, cei care nu-şi protejează propietatea cu gard împrejmuitor riscă amenzi între 500 şi 1.000 lei, accesul în locurile de joacă în intervalul orar 22,00 – 8,00 se sancţionează cu 200-400 lei, pătrunderea cu animale de companie în aceleaşi locuri de joacă – cu amenzi între 300-600 lei, obstrucţionarea capturării animalelor fără stăpân – 400-800 lei, nesupravegherea sau abandonarea pe domeniul public a animalelor – 400-800 lei etc.
Toate contravenţiile menţionate sunt noi propuneri ale Poliţiei Comunitare, constatarea urmând să se facă folosindu-se drept probe chiar şi imaginile preluate de camerele video montate în municipiu, care sunt omologate şi pot fi folosite inclusiv în acest scop.

Sursa: http://ziare.eclub.ro