Actualitate

Percheziţii la persoane bănuite că au vândut substanţe folosite la fabricarea dinamitei şi a altor explozibili

Cinci percheziţii au avut loc vineri, 7 iunie, în Râmnicu Vâlcea, la persoane suspectate că au vândut în ultimii doi ani diverse substanţe chimice toxice periculoase, în ţară şi străinătate, unele folosite pentru obţinerea nitroglicerinei care se află în componenţa dinamitei.
La percheziţiile din Vâlcea iau parte poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Persoanele suspectate, din Râmnicu Vâlcea, sunt bănuite că au vândut în România şi străinătate substanţe chimice periculoase cu proprietăţi toxice. Este vorba despre substanţe folosite pentru fabricarea produselor explozive, printre care şi nitroglicerina.
Parchetul General a anunţat că: „La data de 7 iunie, poliţiştii fac cinci percheziţii domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, la locuinţele mai multor persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de „nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricţionaţi” şi „trafic de produse sau substanţe toxice”.
Potrivit aceleiaşi surse, mai multe persoane din Râmnicu Vâlcea au comercializat ilegal, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, pe întregul teritoriu al României şi în alte ţări din Europa, o serie de substanţe incluse în categoria precursorilor de explozivi, precum: acidul azotic sau acidul sulfuric, dar şi substanţe toxice periculoase, precum: formaldehidă (formol), amoniac, acid clorhidric, acid fosforic, acid formic, metabisulfit de sodiu, borax, acid citric, colofoniu, clorură de amoniu etc.
Legislaţia prevede că vânzarea unor astfel de substanţe „creează un pericol deosebit de grav pentru sănătatea şi viaţa oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu, precum şi pentru ordinea şi siguranţa publică”.
Spre exemplu, acidul azotic în concentraţie mai mare de 3% intră în categoria precursorilor de explozivi restricţionaţi, fiind interzis publicului larg, iar acidul sulfuric face parte din categoria substanţelor chimice pentru care se raportează tranzacţii suspecte, conform legislaţiei europene în vigoare.
Acidul azotic (nitric) reprezintă una dintre cele mai importante substanţe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanţă clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare, utilizată la fabricarea dinamitei, potrivit precizărilor Parchetului General.

Sursa: http://ziare.eclub.ro