Actualitate

Pe Transalpina, tratul de zăpadă ajunge la patru metri

Lucrările de deszăpezire a celui mai înalt drum din ţară, Transalpina, au fost reluate luni, 6 mai. Angajaţii Secţiei Drumurilor Naţionale înaintează cu greutate din cauza stratului de zăpadă, care ajunge la patru metri înălţime, şi a gheţii.
De pe versanţi au căzut pe carosabil multe pietre, care sunt prinse într-un strat de gheaţă, astfel încât se lucrează cu dificultate. Zăpada a fost curăţată de pe aproximativ şapte kilometri de drum, între localităţile Rânca şi Obârşia Lotrului. „Lucrătorii se aflau ieri la kilometrul 42-43, în apropiere de pasul Urdele, cea mai înaltă zonă de pe Transalpina, unde înălţimea ajunge la 2.145 metri. Acolo se intervine mai uşor. Zăpada nu mai este aşa de mare. Ploile şi vremea caldă ne-au ajutat foarte mult. Probleme avem în zona de sub vârful Păpuşa, unde zăpada depăşeşte trei metri şi jumătate – patru. Din cauza topirii zăpezii şi a ploilor s-a dislocat foarte mult grohotiş şi nu putem interveni cu frezele. Aşteptăm să avem câteva zile călduroase. În zonă există şi risc de producere de avalanşe”, a spus Cristi Tudor, reprezentant al Secţiei Drumurilor Naţionale Târgu-Jiu.

Nu se ştie când se va redeschide circulaţia

În prezent, pe Transalpina se poate circula doar până în zona Rânca (judeţul Gorj) şi între Sebeş (judeţul Alba) şi Obîrşia Lotrului (judeţul Vâlcea). Circulaţia este oprită între Rânca şi Obârşia Lotrului şi nu se ştie când se va redeschide. „Nu putem să avansm o dată certă pentru deschiderea circulaţiei pe acest sector de drum. Trebuie să ne asigurăm că drumul prezintă condiii de siguiranţă pentru participanţi”, a menţionat Cristi Tudor.
Există şi turişti care se aventurează pe sectorul de drum închis. Chiar ieri, în timp se ce lucra la îndepărtarea zăpezii, doi motociclişti străini intraseră pe tronsonul închis circulaţiei. „Facem un apel către toată lumea să nu asculte de diferite persoane care pe site-uri de socializare anunţă că s-a redeschis circulaţia şi să încerce să forţeze intrarea pe acest sector de drum. Chiar când mă aflam la acţiunea de deszăpezire, doi turişti străini au intrat cu motocicletele pe sectorul de drum închis. Au recunoscut că au văzut indicatoarele, dar au sperat că pot să treacă”, a precizat reprezentantul de la Drumurilor Naţionale.

Sursa: http://ziare.eclub.ro